Bardzo łatwy i szybki przepis na lekkie i puszyste, wegańskie ciasto z ananasem. Jak zwykle fit (wiem, że to już zrobiło się nudne), bo pełnoziarniste, bez dodatku cukru i tłuszczu w postaci oleju czy masła. Ananasowiec jest pyszny, bardzo słodki i delikatny, z małymi kawałkami owoców. Polecam go na śniadanie, drugie śniadanie, a nawet trzecie śniadanie w domu lub na wynos. Na podwieczorek też super! Dziś niestety moja wena przysypiała przy pisaniu wstępu, pewnie dlatego, że ostatnio dała z siebie wszystko przy tworzeniu tej receptury… 😉
Łatwe wegańskie ciasto z ananasem – SKŁADNIKI
- 260 g (2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 110–130 g (½ szklanki) ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia i ¾–1 łyżeczka sody)
- ½–¾ łyżeczki kardamonu (niekoniecznie)
- 300 g świeżego, bardzo słodkiego ananasa (już obranego)
- 110 g (ml) soku z jabłek – najlepiej nie z koncentratu
Łatwe wegańskie ciasto z ananasem – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i kardamon.
- Ananasa blendujemy pulsacyjnie – nie na gładki mus, tylko na bardzo małe kawałki (cały sok, który wypłynie, również dodajemy do ciasta).
- Pulpę ananasową oraz sok jabłkowy wlewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie.
- Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Można też użyć małej tortownicy z kominem. Pieczemy przez 45 minut, aż wierzch ciasta się przyrumieni.
Bon appétit !
Moje ciasto w środku jest jak plastelina. Czy to znaczy że za krótko piekłam? Robiłam z mąka pszenną razową, może z orkiszową wyszło by lepiej
Orkisz to stara odmiana pszenicy, więc użycie jej niczego by w tym przypadku nie zmieniło. Trudno powiedzieć co było przyczyną, to może być nawet wina piekarnika. No i ważne, żeby akurat to ciasto piec w keksówce albo formie z kominem, a nie w zwykłej tortownicy, bo wtedy może wyjść lekki zakalec.
Mam pytanie: Czy można do tego przepisu zastosować ananasa z puszki?
Teoretycznie tak, ale ja wersji z puszkowanym ananasem nie próbowałam. Jeśli zrobisz takie ciasto, to chętnie dowiem się, czy wyszło. 🙂
Ja zrobiłam z ananasa w puszce i mogę potwierdzić- ciasto się udało 🙂
Ponadto zamiast soku jabłkowego użyłam tego soku w którym pływał ananas. Pewnie ciasto wyszło przez to trochę mniej fit, ale w smaku było ok – ani nie za słodkie, ani nie mdlące.
moje ciasto tez wyszlo jak plastelina a pieklam w keksowce… Nie rozumiem dlaczego, w smaku jest bardzo dobre ale konsystencja tragiczna
To z perwnścią wina mąki. Razowa może być drobno lub grubo mielona. Ta gruba z dużą ilością grubych otrębów często daje efekt gliny. Warto taką mąkę przesiać przez drobne sito, otręby dokładnie zmielić w mocnym blenderze lub młynku do kawy, znów przesiać i powtarzać tak aż całość będzie miałka jak mąka i wtedy dodać z powrotem do mąki.
Paulina ma rację, to może być wina mąki. Razowa grubo mielona jest „ciężka”, piecze się z niej ciemne chleby, ale do ciast się nie nadaje. Bardzo łatwo przez pomyłkę kupić w sklepie mąkę przeznaczoną do chleba zamiast uniwersalnej drobno mielonej. Wiele lat temu, kiedy przerzucałam się na mąkę razową, z grubo mielonej mąki chlebowej upiekłam pizzę i wyszedł dosłownie kamień. 😀
czy można ananasa zastąpić innym owocem? jakim?
Trudno mi doradzić, bo to ciasto robiłam tylko z ananasem, z innym owocem może nie wyjść.
Jaka funkcja piekarnika? Termoobieg?
Bez termoobiegu.