Smażony lub grillowany ananas w sosie chili

Smażony lub grillowany ANANAS w sosie chili

Smażony ananas po azjatycku to błyskawiczne danie, które na pewno przypadnie do gustu fanom pikantnych słodko-kwaśnych potraw. Owocowe obiady mogą początkowo przerażać polskich tradycjonalistów, ale naprawdę warto ich spróbować, bo niektóre owoce na gorąco i ostro smakują obłędnie – grillowany ananas jest jeszcze słodszy i bardziej aromatyczny od świeżego, a pikantne przyprawy nadają mu wytrawnego charakteru. Ten przepis przyda się Wam zwłaszcza, jeśli traficie w sklepie na niezbyt słodki owoc – po obróbce termicznej bardzo zyska na smaku.

Grillowany ananas w sosie chili – SKŁADNIKI

DODATKOWO

  • ugotowany brązowy ryż, kasza jaglana czy komosa ryżowa

Grillowany ananas w sosie chili – WYKONANIE

  1. Ananasa kroimy na średnie lub duże kawałki.
  2. Dobrej jakości patelnię (grillową lub zwykłą) z nieprzywierającą powłoką porządnie rozgrzewamy (bez dodawania tłuszczu) na średnim ogniu. Wrzucamy ananasa – w tym momencie powinniśmy usłyszeć syczenie.
  3. Smażymy go po kilka minut z obu stron, aż na powierzchni pojawią się brązowe paski.
  4. Gorące kawałki owoca przekładamy do miski, dodajemy dowolną ilość słodkiego sosu chili, orzechy, sezam oraz posiekaną dymkę i mieszamy.

Podajemy na ciepło lub na zimno np. z ryżem.

Bon appétit !

3 myśli na temat “Smażony lub grillowany ANANAS w sosie chili

  1. „Zrobiłaś” mi niedzielny obiad. 🙂 Pyszny! Podałam ananasa z czerwonym ryżem i z nerkowcami zamiast fistaszków, które wyszły przy potrójnej porcji mafe. 😉

Dodaj komentarz