Szybka potrawa z jednej patelni: aromatyczny kuskus z warzywami po marokańsku według przepisu wegańskiego kucharza z youtubowego kanału Avantgardevegan. Może stanowić samodzielne, dietetyczne danie, np. na kolację lub być dodatkiem do obiadu. Pasuje np. do curry z cieciorką, kotleta i surówki czy tofu w sosie. Pyszny na ciepło i na zimno.
Jako ciekawostkę podam, że kuskus wcale nie jest kaszą, ale rodzajem makaronu. Dobra rada: kiedy kuskus napęcznieje, najlepiej mieszać go widelcem, a nie łyżką, wtedy będzie sypki.
Wielbicielom najdrobniejszego makaronu polecam też spróbować sałatki z kuskusem, pomidorami i ziołami.
Fit kuskus z warzywami – SKŁADNIKI
- 300 g kuskusu – u mnie razowy (pełnoziarnisty)
- 1 cebula czerwona
- 1 mała papryka czerwona + ½ małej żółtej
- 1 mała (ok. 200 g) cukinia ze skórką
- 720 g bulionu warzywnego (np. tego lub tego)
- sok z cytryny lub limonki
PRZYPRAWY
- 2 łyżeczki zmielonych nasion kuminu
- 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- sól, pieprz
Rada: zamiast powyższych przypraw można dodać ze 2 łyżki curry w proszku, 2–3 zmiażdżone ząbki czosnku oraz imbir – wyjdzie kuskus z warzywami po indyjsku.
Fit kuskus z warzywami – WYKONANIE
- Patelnię rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy drobno pokrojone: cebulę, paprykę i cukinię oraz przyprawy. Smażymy na małym lub średnim ogniu, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Od czasu do czasu dolewamy trochę wody.
- Kiedy warzywa będą gotowe, na patelnię wlewamy gorący bulion i czekamy, aż wszystko się zagotuje.
- Wyłączamy ogień, wsypujemy kuskus, mieszamy, patelnię przykrywamy i zostawiamy na ok. 10 minut, żeby kuskus napęczniał.
Przed podaniem najlepiej przemieszać danie widelcem i obficie skropić sokiem z cytryny.
Smacznego !
Dodałbym oliwki, suszone morele, świeżą miętę:)
Wszelkie dodatki są mile widziane!:)