Surówka z kapusty czerwonej i białej po azjatycku

Surówka z kapusty czerwonej i białej po azjatycku

Asian Slaw / Thai Slaw, czyli szybka i dietetyczna surówka z białej i/lub czerwonej kapusty po azjatycku, a dokładniej po tajsku. Idealnie pasuje do obiadu typu wegański kotlet + ziemniaki. Smakuje najlepiej, kiedy trochę poleży i składniki porządnie się przegryzą. Surówkę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Kapusta to jedno z najtańszych i najzdrowszych warzyw, więc grzechem jest często jej nie kupować. Dlatego dla urozmaicenia polecam też przepis na surówkę z młodej kapuchy w sosie chrzanowo-musztardowym z koperkiem.

Fit surówka z kapusty czerwonej – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji

  • 500 g kapusty białej i / lub czerwonej już bez zewnętrznych, brzydkich liści i głąba
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
  • kilka łyżek posiekanych liści kolendry

DRESSING

  • 1–2 płaskie łyżki masła orzechowego
  • 1–2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub ewentualnie soku z cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

Fit surówka z kapusty czerwonej – WYKONANIE

  1. Kapustę (u mnie 200 g czerwonej i 300 g białej) jak najcieniej szatkujemy, a marchewkę kroimy w bardzo cienkie słupki.
  2. Wszystkie składniki dressingu łączymy.
  3. Pokrojone warzywa mieszamy z sosem, sezamem i kolendrą.

Smacznego !

Dodaj komentarz