Wygląda jak budyń kakaowo-czekoladowy, ale to tylko Wasze złudzenie życzeniowo-optyczne. 😉 Górna warstwa jest bowiem jagodowa! To idealny przykład deseru – konia trojańskiego, który podstępem wniesie do waszych przewodów pokarmowych więcej wartości odżywczych. Jagody posiadają wręcz kosmiczną ilość przeciwutleniaczy, prawie najwięcej ze wszystkich owoców, w tej konkurencji przegrywają tylko z egzotyczną amlą.
Wegański budyń jaglany z owocami według tej prostej receptury jest naprawdę przepyszny i bardzo słodki, mimo że został posłodzony tylko daktylami. Psiapsióły, a nawet jej wysokość teściowa, będą chciały dorwać ten przepis!
Budyń jaglany z owocami – SKŁADNIKI
2–3 porcje
Fit budyń jaglany
- ok. ½ kubka (110 g) kaszy jaglanej nieugotowanej
- 600–630 ml mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej owsianego, bo jest naturalnie lekko słodkie
- 5–10 daktyli dobrej jakości – dodaję 9 sztuk
- 1 łyżka lub więcej kakao lub karobu (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Mus owocowy (wszystko blendujemy)
- kilka łyżek jagód (mogą być rozmrożone) lub innych owoców, np. truskawek czy malin
- 1–2 daktyle
Budyń jaglany z owocami – WYKONANIE
- Kaszę jaglaną płuczemy najpierw pod zimną, a potem pod maksymalnie gorącą wodą z kranu.
- Połowę mleka blendujemy z daktylami, kakao i cynamonem.
- Płyn wlewamy do garnka, dolewamy pozostałe mleko, wrzucamy kaszę i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy bez przykrycia (lub pod przykryciem, ale wtedy musimy przez cały czas czuwać nad garem, bo w jednej sekundzie wszystko może wykipieć) przez 15–20 minut na małym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy garnek pod przykryciem na kolejnych 10 minut.
- Kiedy masa nieco lub całkiem ostygnie, blendujemy ją na gładki krem. Jeśli konsystencja wyda nam się zbyt gęsta, na etapie miksowania możemy dolać trochę mleka.
Budyń przekładamy do pucharków, dodajemy porcje musu owocowego i podajemy.
Bon appétit !
Co można zamiast daktyli dać? One są troszkę drogie…..
Bez daktyli już też robiłam ten deser i wyszedł super, wystarczy sam ksylitol albo cukier.
Można użyć suszonych daktyli?
Tak, jak najbardziej.