Koreański gulasz z soft tofu, pikantny, wegański

Koreański gulasz z soft tofu, pikantny, wegański

Sundubu-jjigae to lekki i pikantny, idealny na każdą porę roku, gulasz z warzywami i najdelikatniejszym ze wszystkich rodzajów tofu – silken, soft tofu. Gulasz ten jest jednym z najczęściej serwowanych dań w koreańskich restauracjach. Podaje się go z ryżem i różnymi przystawkami, np. kimchi, pikantnymi ogórkami w 10 minut czy szybkim szpinakiem na ostro. Przepis jest naprawdę łatwy.

Koreański gulasz z tofu – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 1 mała cebula biała
  • 2–4 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki papryki gochugaru
  • ok. 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego
  • 3 średnie pieczarki
  • 1 mała cukinia (220 g)
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1–2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1–2 łyżki sosu sojowego lub sól
  • 2 kostki (2 x 300 g) silken tofu, soft lub extra soft*
  • 2 łyżki białego sezamu
  • sporo cebulki dymki lub szczypioru

 * To nie jest zwykłe, twarde tofu z dyskontów. Można je znaleźć w hipermarketach (np. w Carrefourze) lub niektórych marketach azjatyckich.

Koreański gulasz z tofu – WYKONANIE

Aby silken tofu lepiej odsączyć z zalewy, dzień przed gotowaniem gulaszu wyjmuję tofu na talerz, kroję na kilka części i zostawiam na noc w lodówce, a rano odlewam wodę, która z niego wypłynie (a sporo jej będzie…). Jednak nie trzeba koniecznie tego robić, bo w tradycyjnych przepisach nie ma tego kroku.

  1. Szeroki rondel stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony lub posiekany czosnek oraz gochugaru i smażymy bez tłuszczu, aż cebula lekko się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy wody.
  2. Wlewamy bulion i dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i cukinię oraz słodką paprykę, imbir i sól / sos sojowy. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.
  3. Sezam prażymy na suchej patelni, studzimy, a następnie większość nasion rozcieramy w moździerzu dla wydobycia aromatu. Resztę zostawiamy w całości.
  4. Do gulaszu dodajemy pokrojone łyżką tofu oraz roztarty sezam, mieszamy delikatnie, aby tofu całkiem się nie rozpadło i gotujemy jeszcze z 5 minut bez przykrycia.
  5. Na koniec wrzucamy posiekaną dymkę oraz całe nasiona sezamu.

Podajemy z ryżem.

Smacznego !

Dodaj komentarz