Zupa szparagowa - wegański fit krem z białych szparagów

Zupa szparagowa – wegański fit krem z białych szparagów

Moja ulubiona, wykwintna, kremowa zupa szparagowa zabielona wegańską, dietetyczną śmietaną i doprawiona białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Łatwy przepis, w którym żaden składnik się nie marnuje.

Wegańska zupa szparagowa – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 2 pęczki (1 kg) białych szparagów
  • 1 duża cebula biała
  • 2 ziemniaki (300 g)
  • ok. 600 g bulionu warzywnego (ugotowanego m.in. na łykowatych końcówkach szparagów)
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz lub ewentualnie czarny

wegańska „śmietana”

  • 150–200 g (ml) mleka / napoju owsianego
  • 30 g nerkowców
  • 4 łyżki (15 g) płatków drożdżowych nieaktywnych

Do podania: np. podprażone na suchej patelni płatki migdałów, grzanki z pieczywa pełnoziarnistego (również uprażone na patelni), dowolne kiełki – na zdjęciu kiełki koniczyny.

Wegańska zupa szparagowa – WYKONANIE

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce i gotujemy na nich bulion warzywny (z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, kozieradki i różnych warzyw).
  2. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy bez tłuszczu, aż się zeszkli. Co jakiś czas dolewamy trochę wody.
  3. Wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, obrane i pokrojone szparagi, gałkę muszkatołową i pieprz. Przykrywamy, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Garnek zdejmujemy z palnika.
  4. Składniki śmietany blendujemy na gładko.
  5. Śmietanę wlewamy do zupy i całość blendujemy na krem (w blenderze kielichowym).
  6. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ze 3 minuty, często mieszając.

Smacznego !

Rada:

Obierki szparagów warto zamrozić razem z różnymi innymi resztkami warzyw i wykorzystywać do gotowania aromatycznych bulionów bezmięsnych.

Jedna myśl na temat “Zupa szparagowa – wegański fit krem z białych szparagów

  1. Rzeczywiście, prezentuje się wykwintnie – w sam raz na elegancki obiad dla gości! Warto odkrywać szparagi i wyciągać z nich jak najwięcej smaku, a ten przepis na zupę świetnie sprawdza się w tym celu. 🙂

Dodaj komentarz