Kiełki słonecznika - jak hodować / uprawiać

Kiełki słonecznika – jak hodować / uprawiać

Kiełki słonecznika to moje ulubione kiełki ex aequo z kiełkami fasoli mung. Mają lekko słonecznikowy smak i są fajnie chrupiące. Kiedyś kupowałam je w sklepach, aż w końcu przestawiłam się na hodowlę w domu – wychodzi sporo taniej i bardziej ekologicznie. Zwłaszcza że do tego celu używam starego garnka do gotowania na parze.

Najwygodniejsze w konsumpcji są wg mnie kiełki po ok. 8 dniach uprawy, bo wtedy są naprawdę spore i nie trzeba ich obierać z łusek – same opadają. Z mniejszymi kiełkami jest zdecydowanie za dużo zabawy.

Można dodawać je do sałatek, kanapek, smoothie i dekorować nimi różne potrawy. Ja najbardziej lubię jeść je same, jako przekąskę zamiast chipsów.

Kiełki słonecznika mają liczne właściwości zdrowotne, w tym antyoksydacyjne. Są bogate m.in. w witaminy z grupy B i E oraz minerały, takie jak magnez, cynk, selen czy żelazo.

Kiełki słonecznika – SKŁADNIKI

3–5 porcji kiełków

  • ok. 30 g nasion słonecznika
  • woda
  • kiełkownica, garnek do gotowania na parze lub inne szerokie naczynie z małymi dziurkami na dnie

Kiełki słonecznika – JAK ZROBIĆ

  1. Nasiona płuczemy na sicie pod kranem.
  2. Wrzucamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 1–2 doby.
  3. Nasiona odcedzamy na sicie, płuczemy i wsypujemy do docelowego naczynia (np. do gotowania na parze). Najlepiej, aby nasiona tworzyły tylko jedną warstwę, chociaż jeśli będą na siebie nachodziły, to też bez problemu wykiełkują.
  4. Naczynie przykrywamy pokrywką (nieszczelną) i stawiamy na garnku lub głębokim talerzu, do którego będzie spływał nadmiar wody.
  5. Codziennie naczynie z kiełkami wstawiamy pod kran, przelewamy wodą i lekko odsączamy. Przez pierwsze 2 dni najlepiej podlewać 2 razy dziennie, później wystarczy raz dziennie.

Smacznego !

Dodaj komentarz