Makaron soba z warzywami i edamame w 15 minut

Makaron soba z warzywami i edamame w 15 minut

Prosty przepis na makaron soba z marchewką, ogórkiem i fasolką edamame (młodą, zieloną soją) doprawiony sosem sojowym, imbirem i ciemnym octem ryżowym. To jeden z moich ulubionych szybkich posiłków – wjeżdża u mnie na obiad, kolację, a czasem nawet na śniadanie.

Makaron soba – jaki ma skład, gdzie kupić i jak ugotować? Soba to gryczany (bezglutenowy) lub pszenno-gryczany makaron rodem z Japonii. Stacjonarnie można go upolować na działach azjatyckich w hipermarketach, w delikatesach azjatyckich, czasem bywa też w dyskontach. Gotuję go w następujący sposób: wrzucam do zimnej wody, przykrywam, zagotowuję, co jakiś czas mieszam widelcem, a kiedy będzie już al dente, odcedzam na sicie, przelewam pod kranem letnią wodą, lekko przechylam sito i czekam, aż woda spłynie.

Fasolka edamame – co to jest, gdzie kupić i jak jeść? To niedojrzałe strąki soi, które są przysmakiem kuchni azjatyckiej, na szczęście coraz popularniejsze w Europie. Kupuję je stacjonarnie w delikatesach azjatyckich, w formie mrożonej, w kilogramowych workach. Być może uda się je znaleźć w hipermarketach. Strąki wystarczy pogotować w wodzie lub na parze przez ok. 5 minut, ja najczęściej tylko zalewam je wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na kilka minut. Zielona soja może być samodzielną, pyszną i zdrową przekąską zamiast chipsów lub stanowić fajny dodatek do przeróżnych dań na ciepło i na zimno.

Soba z warzywami i sosem sojowym – SKŁADNIKI

porcja dla 1 osoby

  • 1 porcja suchego makaronu soba (75–120 g)*
  • ok. 130 g mrożonych strąków edamame
  • ⅓–½ marchewki
  • 6 cm ogórka
  • ukośnie posiekany szczypior / dymka
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka octu ryżowego, u mnie ciemny
  • 1–2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)
  • trochę świeżego, drobno posiekanego imbiru lub suszonego
  • chili / gochugaru
  • sezam podprażony na suchej patelni lub posiekane orzechy ziemne

* Zwykły, pełnoziarnisty makaron spaghetti też da radę.

Soba z warzywami i sosem sojowym – WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub tak, jak opisałam to we wstępie. Wody nie solę – sos sojowy jest już wystarczająco słony.
  2. Zamrożone strąki edamame wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Można też pogotować je w wodzie lub na parze przez 5 minut.
  3. Marchewkę i ogórka kroimy w cienie słupki, odstawiamy.
  4. Ugotowany i dobrze odcedzony makaron wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, ocet, syrop klonowy, imbir, chili i mieszamy.
  5. Wrzucamy obrane edamame, marchew, ogórka, szczypior oraz sezam i mieszamy.

Smacznego !

4 myśli na temat “Makaron soba z warzywami i edamame w 15 minut

    1. Edamame można ewentualnie zamienić na ugotowaną (lub z puszki) ciecierzycę albo zwykłą, małą fasolę.

Dodaj komentarz