Łatwy i smakowity, wegański pudding jaglany lub ryżowy bez pieczenia. Zdrowy, bezglutenowy i dietetyczny. Bez mleka krowiego i bez cukru, słodzony tylko daktylami i bananem.
Kakaowy fit deser jaglany z bananem – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 300 g ugotowanej (np. wg tego przepisu) i całkowicie ostudzonej kaszy jaglanej lub ugotowanego i ostudzonego ryżu brązowego (najlepiej lekko rozgotowanego)
- 1 duży, bardzo dojrzały banan
- ok. 200 g (ml) mleka owsianego lub innego roślinnego, w przypadku deseru ryżowego trzeba dodać trochę więcej mleka
- 2 hojne łyżki kakao
- 6–8 daktyli suszonych lub świeżych, mięsistych
- 1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Do podania: maliny, truskawki, jeżyny, jagody, borówki… Mogą być rozmrożone.
Kakaowy fit deser jaglany z bananem – WYKONANIE
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przekładamy do pucharków.
- Deser najlepiej smakuje schłodzony, z dodatkiem kwaskowatych owoców.
Smacznego !
ile suchej kaszy potrzebuję, żeby po ugotowaniu było 300g?