Smażona cukinia w cieście z mąki z ciecierzycy, którą najlepiej przygotować bez dodatku tłuszczu. To bardzo łatwa, fajna, lekka i bezglutenowa przekąska. Plasterki cukinii można usmażyć w cieńszym (rzadszym) lub grubszym (gęstszym) cieście oraz dodać dowolne przyprawy, co kto lubi.
Fit cukinia w cieście wegańskim – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 1 spora cukinia zielona lub żółta
- 1 kubek mąki z ciecierzycy
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka curry w proszku*
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- ¾–1 kubek wody – ilość zależy od konsystencji ciasta, która będzie Wam odpowiadała
* Przyprawy mogą być dowolne.
Fit cukinia w cieście wegańskim – WYKONANIE
- Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, płatki drożdżowe, curry, sól, pieprz i sodę. Mieszamy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy masę na 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto okaże się zbyt gęste, dolewamy nieco wody.
- Cukinię ze skórką kroimy w plasterki o grubości ok. 4 mm.
- Każdy plaster osobno maczamy w cieście i układamy na rozgrzanej (na średnim ogniu) patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażymy z obu stron na małym lub średnim ogniu. Na drugą stronę przewracamy dopiero, gdy placuszki już dobrze przysmażą się z jednej strony.
Rada: Jeśli chcecie, aby miniplacki miały więcej ciasta, najlepiej na plasterek cukinii nałożyć masę i tą stroną rzucić na patelnię, a następnie na górę nałożyć jeszcze trochę masy.
Smacznego !
Ciasto usmażone, a cukinia w środku surowa ;( Co robić?
Może cukinia była zbyt grubo pokrojona albo ciasto zbyt szybko się usmażyło? Inna sprawa, że w tych plackach cukinia będzie al dente, bo nie jest smażona w głębokim tłuszczu.