Smażona cukinia w cieście wegańskim, fit, bezglutenowa

Smażona cukinia w cieście wegańskim, fit, bezglutenowa

Smażona cukinia w cieście z mąki z ciecierzycy, którą najlepiej przygotować bez dodatku tłuszczu. To bardzo łatwa, fajna, lekka i bezglutenowa przekąska. Plasterki cukinii można usmażyć w cieńszym (rzadszym) lub grubszym (gęstszym) cieście oraz dodać dowolne przyprawy, co kto lubi.

Fit cukinia w cieście wegańskim – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 1 spora cukinia zielona lub żółta
  • 1 kubek mąki z ciecierzycy
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka curry w proszku*
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • ¾–1 kubek wody – ilość zależy od konsystencji ciasta, która będzie Wam odpowiadała

 * Przyprawy mogą być dowolne.

Fit cukinia w cieście wegańskim – WYKONANIE

  1. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, płatki drożdżowe, curry, sól, pieprz i sodę. Mieszamy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy masę na 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto okaże się zbyt gęste, dolewamy nieco wody.
  2. Cukinię ze skórką kroimy w plasterki o grubości ok. 4 mm.
  3. Każdy plaster osobno maczamy w cieście i układamy na rozgrzanej na średnim ogniu patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażymy z obu stron. Na drugą stronę przewracamy dopiero, kiedy placuszki już dobrze przysmażą się z jednej strony.

Rada: Jeśli chcecie, żeby miniplacki miały więcej ciasta, najlepiej na plasterek cukinii nałożyć masę i tą stroną wrzucić na patelnię, a następnie na górę nałożyć jeszcze trochę masy.

Smacznego !

2 myśli na temat “Smażona cukinia w cieście wegańskim, fit, bezglutenowa

    1. Może cukinia była zbyt grubo pokrojona albo ciasto zbyt szybko się usmażyło? Inna sprawa, że w tych plackach cukinia będzie al dente, bo nie jest smażona w głębokim tłuszczu.

Dodaj komentarz