Wytrawne muffiny ze szpinakiem - bezglutenowe, fit

Wytrawne muffiny ze szpinakiem – indyjskie, bezglutenowe, fit

Coś ekstra dla fanów wschodnich smaków i wielbicieli dużych ilości kolendry. Szybkie i proste w wykonaniu wytrawne muffiny ze szpinakiem. Pyszne na ciepło i na zimno, idealne na wynos. Dobra wiadomość dla osób nieposiadających foremek do babeczek – można je upiec również w formie placków. Według mnie muffiny są najsmaczniejsze z naturalnym jogurtem roślinnym lub np. z dipem wegańska raita.

 

Wytrawne muffiny ze szpinakiem – SKŁADNIKI

ok. 13 babeczek

  • 1 kubek żółtej soczewicy
  • 1/3 kubka wody (lub trochę więcej, w zależności od tego, jak gęste ciasto chcemy otrzymać)
  • ½–1 świeża mała papryczka chili drobno pokrojona lub ¼–½ łyżeczki papryczki chili w proszku
  • ½–1 łyżeczka imbiru w proszku
  • ½–1 łyżeczka przyprawy garam masala lub curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¾–1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ kubka posiekanej kolendry
  • 1½ kubka posiekanego szpinaku
  • ¾ kubka posiekanej cebuli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku

 

Wytrawne muffiny ze szpinakiem – WYKONANIE

  1. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w gorącej wodzie przez 30–60 minut. Dłuższe moczenie działa lepiej.
  2. Nasiona odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy wodę, chili (ale tylko jeśli jest w proszku), imbir, garam masalę, kurkumę, sól, proszek do pieczenia oraz czosnek i miksujemy na gładką masę. Gęstsze ciasto lepiej wypada w czasie pieczenia placków, bo mniej się rozpływa i placki wychodzą grubsze. Ale to tylko rzecz gustu. 🙂
  3. Masę mieszamy z kolendrą, szpinakiem, cebulą i ewentualnie posiekaną papryczką chili.
  4. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (lepsze są mniejsze babeczki) lub porcje (1–2 łyżki) kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 30 min. w temperaturze 180°C, aż brzegi się zrumienią.

Bon appétit !

Wytrawne muffiny ze szpinakiem - indyjskie, bezglutenowe, fit
Wytrawne muffiny ze szpinakiem w formie placków. 😉 Indyjskie, bezglutenowe, fit – bez dodatku mąki i tłuszczu

Źródło: Mung Dal Fritters – Baked Moong Dal Pakoda

 

Dodaj komentarz