Gazpacho andaluzyjskie, tradycyjny chłodnik hiszpański

Gazpacho andaluzyjskie, tradycyjny chłodnik hiszpański

Gazpacho andaluzyjskie to łatwy, hiszpański chłodnik pomidorowy bez gotowania. Idealna zupa na tropikalne upały – gasi pragnienie, orzeźwia, dostarcza mnóstwa witamin i błonnika oraz syci, dzięki dodatkowi chleba. Gazpacho najlepiej smakuje, kiedy składniki przegryzą się przez wiele godzin. Inspiracją był dla mnie przepis Gordona Ramsaya.

Gazpacho andaluzyjskie – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji

  • 900 g bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 papryki, u mnie czerwone, można użyć też słodkiej, szpiczastej papryki
  • 1 ogórek szklarniowy, 260 g
  • 1–2 cebulki dymki, biała i zielona część
  • 2–4 kromki chleba, u mnie pełnoziarnisty
  • garść świeżych liści bazylii, łodyżek też można użyć
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 łyżki octu balsamicznego lub ciemnego ryżowego
  • sól, pieprz

Do podania: grzanki z chleba zrobione na suchej patelni, pomidorki koktajlowe, liście bazylii, szczypior, płatki migdałów podprażone na suchej patelni lub nasiona słonecznika.

Gazpacho andaluzyjskie – WYKONANIE

  1. Do dużej miski wrzucamy: pokrojone pomidory ze skórką, pokrojone papryki, pokrojonego ogórka ze skórką, posiekaną dymkę, porwany chleb ze skórką, posiekane liście bazylii oraz zmiażdżony czosnek.
  2. Dodajemy ocet balsamiczny, sól oraz pieprz, mieszamy i uklepujemy wszystko dłońmi mocno dociskając. Miskę wstawiamy do lodówki na 1–10 godzin, np. na noc.
  3. Wszystko blendujemy.

Gazpacho przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.

Smacznego !

2 myśli na temat “Gazpacho andaluzyjskie, tradycyjny chłodnik hiszpański

Dodaj komentarz