Fit chłodnik z ogórków z buraczaną granitą, wegański

Fit chłodnik z ogórków z buraczaną granitą, wegański

Bajecznie kolorowy, wegański i bardzo łatwy chłodnik z ogórków podany z mrożoną granitą buraczano-jogurtową według przepisu Rachel Khoo. Jest niesamowicie orzeźwiający, lekki i dietetyczny, dlatego polecam go na najbardziej bezlitosne upały, których w niedalekiej przyszłości będzie niestety coraz więcej. Jeśli użyjemy kupnych, już ugotowanych buraków, obejdzie się bez gotowania, ale to wersja mniej ekologiczna…

Chłodnik z ogórków i buraka – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 2 ogórki szklarniowe (ok. 700 g)
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 ugotowany burak (ok. 150 g) + kawałek buraka pokrojony w cienkie słupki (do dekoracji)
  • 200 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub ewentualnie soku z cytryny
  • sól, pieprz biały lub czarny

Chłodnik z ogórków i buraka – WYKONANIE

  1. Granita buraczana. W kielichu blendera umieszczamy: buraka, jogurt, 1 łyżkę octu, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie wlewamy do płaskiego naczynia z pokrywką i wstawiamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Co pół godziny pudełko należy wyjąć i przemieszać krem widelcem – w ten sposób powstaną grudki charakterystyczne dla granity. Lody buraczane nie mogą zamrozić się na kamień, granita powinna mieć konsystencję (sypką), którą można przemieszać widelcem.
  2. Część zielona: ogórki ze skórką, koperek, płatki drożdżowe, 1 łyżkę octu, sól i pieprz blendujemy. Wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia.

Do miski wlewamy część ogórkową, na środek nakładamy granitę buraczaną, wierzch dekorujemy słupkami buraka i gałązką koperku lub listkiem mięty i podajemy!

Rada: jeśli granita zmrozi się za bardzo, wystarczy wstawić ją na jakiś czas do lodówki.

Smacznego !

Dodaj komentarz