Smakowite, proste i całkiem walentynkowe ciasto podwójnie malinowe z migdałami i rumem. Jak zwykle zdrowe i dietetyczne: pełnoziarniste, bez cukru, bez oleju i innego tłuszczu oraz bez mleka krowiego i jajek, czyli wegańskie. Bo przez żołądek do zdrowego serca mężczyzny! Panowie pamiętajcie, że na kobiety też działa ten manewr, a najskuteczniej w walentynki.
Dobra wiadomość dla abstynentów oraz osób uczulonych na orzechy: jeśli alkohol zamienicie na mleko owsiane, a zamiast mąki z migdałów użyjecie mąki pszennej, ciasto też powinno się udać.
Wegańskie fit ciasto z malinami – SKŁADNIKI
- 210 g mąki pszennej razowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 30 g migdałów zmielonych na mąkę
- 120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g malin świeżych lub rozmrożonych
- ok. 120 g mleka owsianego
- 2 łyżki rumu
Na wierzch
- dowolna ilość malin świeżych lub zamrożonych, ja użyłam ok. 50 sztuk
Wegańskie fit ciasto z malinami – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce łączymy dokładnie suche składniki.
- Maliny blendujemy z mlekiem na gładki płyn i razem z rumem wlewamy do miski. Mieszamy dokładnie, ciasto wyjdzie gęste.
- Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i na wierzchu wciskamy świeże lub zamrożone maliny. Pieczemy przez ok. 40 minut
na wysokości 1/3 od dołu piekarnika, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni.
Bon appétit !
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Osobiście uwielbiam maliny i polecam je również pacjentom, ponieważ są bardzo zdrowe!
Po pasztecie z kaszy gryczanej i pieczarek przyszła kolej na ciasto z malinami. Ciacho piekłam dzisiaj rano o 6-tej (niedziela), ale po wspaniałym pasztecie uznałam, że nie mogę czekać i musi być coś słodkiego już od rana. Jest 10.30 a my już po pierwszej porcji do kawy. Zastosowałam wszystkie składniki zgodnie z przepisem. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i smakuje wspaniale. Polecam wszystkim.
PS. Jest zamówienie na kolejną blaszkę. Spróbuję z truskawkami.
Jestem ciekawa czy wyjdzie, bo truskawki są „cięższe”. 🙂
Wyszło!
To ja też zrobię, ale jak już będą świeże truskawki.
Czy zamiast cukru można użyć np daktyli?
Myślę, że wtedy może wyjść niestety zakalec… Ale spróbuj, może jednak się uda. 🙂
Czy zamiast rumu można aromat rumowy?
Można! 🙂
Czy można nie dodawać migdałów?
Można, ale najlepiej zamienić je na mąkę.
Kurczę, właśnie zrobiłam to ciasto – mimo postępowania zgodnie z instrukcją coś musiało pójść mocno nie tak, bo ciasto jest po prostu obrzydliwe z samego wyglądu – poczerniałe i jakieś takie rozlazłe… Pachnie też źle. Co mogło pójść nie tak? 🙁
Może po prostu się przypaliło?