Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z passaty

Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z passaty

Przepyszny, gęsty i kremowy sos pomidorowy, który smakuje jakby zawierał śmietanę kremówkę, ale w mojej wersji zabieliłam go sto razy zdrowszymi nerkowcami. Ten błyskawiczny i banalny przepis (wystarczy tylko zblendować) dedykuję D., który pół roku temu kupił sobie blender, a jeszcze ani razu go nie użył… Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z passaty to najlepszy pretekst, by wreszcie odkurzyć i odpalić sprzęt, bo to danie dla iście początkujących.

Sos pomidorowy z passaty – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 400 g (360 ml) przecieru pomidorowego / passaty
  • 60 g (½ szklanki) nerkowców – można dodać trochę mniej. Migdały bez skórek i orzechy ziemne też powinny być ok
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 hojna łyżeczka cebuli suszonej w proszku
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól jodowana, pieprz, kawałek chili

DODATKOWO

  • ugotowany makaron pełnoziarnisty o dowolnym kształcie, może być bezglutenowy – u mnie penne
  • liście bazylii

Sos pomidorowy z passaty – WYKONANIE

  1. Nerkowce blendujemy na mąkę.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu i blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.

Sos możemy od razu podać na gorącym makaronie lub podgrzać mieszając, ale najlepiej go nie gotować, bo jest bardzo gęsty i łatwo się przypala. W razie potrzeby sos można lekko rozcieńczyć wodą.

Bon appétit !

Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru (passaty)
Makaron z wegańskim sosem pomidorowym z przecieru pomidorowego / passaty

Dodaj komentarz