Wegańskie babeczki marchewkowe fit - bez cukru i oleju

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju

Bardzo prosty przepis na smakowite, lekkie i puszyste wegańskie babeczki marchewkowe. Do tego zdrowe i dietetyczne, bo pełnoziarniste i bez dodatku cukru oraz oleju. Można zrobić je w formie zwykłych muffinów, ale odkąd upolowałam tanie, silikonowe foremki do wielkanocnych babeczek, proste kształty już mnie tak nie kręcą…

 

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – SKŁADNIKI

10–12 babeczek

  • 170 g ugotowanych na parze marchewek bez skórki (gotuję w mundurkach, a potem obieram)
  • 200 ml (g) mleka owsianego niesłodzonego, sojowego lub innego roślinnego
  • sok (50 ml [g]) i skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • 1 hojna łyżka masła orzechowego domowego lub kupnego
  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej – może być orkiszowa razowa
  • 120 g ksylitolu (polecam fiński) lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wegańskie babeczki marchewkowe fit – WYKONANIE

  1. Przestudzone marchewki blendujemy razem z sokiem i skórką z cytryny, masłem orzechowym i częścią mleka do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol i sodę.
  3. Marchewkowy płyn wlewamy do suchych składników, dodajemy pozostałe mleko i dokładnie mieszamy.
  4. Foremki wypełniamy masą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.

Babeczki wyjmujemy z foremek dopiero po wystudzeniu.

Bon appétit !

Wegańskie babeczki marchewkowe fit - bez cukru i oleju - wnętrze
Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju – wnętrze

3 myśli na temat “Wegańskie babeczki marchewkowe fit – bez cukru i oleju

    1. Myślę, że można. Tylko wtedy najlepiej dodać mniej mleka owsianego, bo musy z jabłek i cukinii będą pewnie rzadsze niż marchewkowy.

Dodaj komentarz