10-sekundowe, chrupiące i dietetyczne chipsy z glonów nori (z patelni, bez tłuszczu) podane z szybką sałatką ryżowo-warzywną. To ekspresowe, smakowite danie przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom sushi. Do rolowania wegańskiego sushi najczęściej nie mam cierpliwości, ale na szczęście podprażone nori z dodatkiem sałatki smakują bardzo podobnie. Uwielbiam tę przekąskę, przygotowuję ją w różnych wariantach, często nawet glonów nie prażę.
W marketach można czasem trafić na chipsy z nori, różnie doprawione, ale one niestety zawsze są przeraźliwie tłuste. Zdecydowanie zdrowiej i taniej zrobić je samemu.
Glony to najlepsze i najzdrowsze źródło jodu, a nori są jednym z najsmaczniejszych. Dla zapewnienia sobie dziennej zalecanej dawki tego pierwiastka wystarczy konsumować dziennie ok. 2 arkusze tych alg. Aby nie przesadzić z jodem, należy spożywać maksymalnie 15 płatów nori dziennie. Więcej o źródłach jodu w filmiku dra Gregera (można ustawić polskie napisy): The Healthiest Natural Source of Iodine.
Chipsy z glonów nori
SKŁADNIKI
- co najmniej 4 duże płaty nori
WYKONANIE
- Każdy arkusz nori kroimy nożyczkami na ok. 6 prostokątów.
- Szeroką patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu.
- Nori układamy na patelni, tak aby na siebie nie zachodziły. Prażymy z obu stron po kilka sekund.
Ryżowa sałatka azjatycka
SKŁADNIKI dla 2 osób
- ok. 1 duży kubek ugotowanego ryżu, u mnie pełnoziarnisty okrągły
- ok. 8 cm ogórka
- ok. 8 cm marchewki
- ¼ awokado (niekoniecznie)
- 1–2 łyżki posiekanej cebulki dymki (biała i zielona część)
- trochę drobno posiekanego lub startego imbiru
- sos sojowy o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)
- 1 łyżka białego sezamu uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżeczka czarnego sezamu (tylko dla ozdoby)
W sałatce dobrze smakuje też podprażone na patelni tofu lub upieczony batat. Można podać również wasabi.
WYKONANIE
- Do dużej miski wrzucamy ryż.
- Dodajemy ogórka pokrojonego w słupki, marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie słupki (julienne), pokrojone awokado oraz pozostałe składniki i mieszamy.
Na chipsie układamy łyżkę sałatki i wcinamy. Czynność powtarzamy.
Ciut inna wersja przekąski.
- Nori tnę i prażę lub zostawiam nieuprażone.
- Ryż mieszam z posiekaną dymką, sosem sojowym, octem, sezamem i imbirem.
- Na kawałku nori układam trochę ryżu z dodatkami, a na tym pokrojone w długie słupki dowolne warzywa i uprażone tofu.
Smacznego !