Japońska sałatka z glonów wakame i ogórka, sunomono

Japońska sałatka z glonów wakame i ogórka, sunomono

Sałatki z glonów wakame i ogórka pierwszy raz spróbowałam dawno temu w sushi barze, gdzie wjechała jako darmowa „przystawka na czekanie” i od razu mnie zastrzeliła. Sunomono jest bardzo łatwa i wręcz uzależniająca, a jej sekret to lekki, słodko-kwaśny dressing.

Wodorosty to najlepsze i najzdrowsze źródło jodu oraz ogólnie tzw. superfood, dlatego warto wprowadzić je na stałe do swojego menu. Polecam poeksperymentować, aby znaleźć dania z podwodną zieleniną, którym nie będzie można się oprzeć. Sałatka z glonów wakame należy do moich absolutnych ulubieńców. Na szczęście tarczyca magazynuje jod, więc algami nie trzeba raczyć się codziennie. Na niektóre wodorosty trzeba jednak uważać (np. kelp), bo zawierają zbyt dużo tego pierwiastka i ich namiętna konsumpcja może skutkować nadczynnością tarczycy. Więcej o najzdrowszych źródłach jodu w filmiku dra Gregera (można ustawić polskie napisy): The Healthiest Natural Source of Iodine.

Sałatka z glonów i ogórka – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 5–10 g suchych wodorostów wakame
  • 200 g ogórka
  • 1 cebulka dymka (biała i zielona część) lub szczypior
  • 1–2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni

Fit dressing

  • 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1–2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • chili / gochugaru (niekoniecznie)

Sałatka z glonów i ogórka – WYKONANIE

  1. Glony zalewamy letnią wodą i zostawiamy do nasiąknięcia na 20 minut. Następnie wodę odlewamy, wakame płuczemy pod kranem i w dłoniach mocno odciskamy z płynu. Odcinamy twardawe części i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy ogórka pokrojonego w jak najcieńsze plasterki i posiekaną dymkę.
  3. Sezam rozcieramy w moździerzu dla wydobycia aromatu.
  4. Zmiażdżony w prasce czosnek, starty lub zmiażdżony imbir oraz pozostałe składniki sosu mieszamy ze sobą i wlewamy do sałatki. Łączymy wszystkie ingrediencje.

Sunomono najlepiej smakuje po krótkim przegryzieniu. Sałatkę można przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Tradycyjny przepis poleca plasterki ogórka posolić, odstawić na krótko, aż sok wypłynie, a następnie przepłukać pod kranem i odcisnąć w dłoniach. Ja ten krok pomijam, bo trochę soku z ogórka mi nie przeszkadza.

Smacznego !

Dodaj komentarz