Fit chipsy z glonów nori z sałatką ryżową

Fit chipsy z glonów nori z sałatką ryżową

10-sekundowe, chrupiące i dietetyczne chipsy z glonów nori (z patelni, bez tłuszczu) podane z szybką sałatką ryżowo-warzywną. To ekspresowe, smakowite danie przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom sushi. Do rolowania wegańskiego sushi najczęściej nie mam cierpliwości, ale na szczęście podprażone nori z dodatkiem sałatki smakują bardzo podobnie. Uwielbiam tę przekąskę, przygotowuję ją w różnych wariantach, często nawet glonów nie prażę.

W marketach można czasem trafić na chipsy z nori, różnie doprawione, ale one niestety zawsze są przeraźliwie tłuste. Zdecydowanie zdrowiej i taniej zrobić je samemu.

Glony to najlepsze i najzdrowsze źródło jodu, a nori są jednym z najsmaczniejszych. Dla zapewnienia sobie dziennej zalecanej dawki tego pierwiastka wystarczy konsumować dziennie ok. 2 arkusze tych alg. Aby nie przesadzić z jodem, należy spożywać maksymalnie 15 płatów nori dziennie. Więcej o źródłach jodu w filmiku dra Gregera (można ustawić polskie napisy): The Healthiest Natural Source of Iodine.

Chipsy z glonów nori

SKŁADNIKI

  • co najmniej 4 duże płaty nori

WYKONANIE

  1. Każdy arkusz nori kroimy nożyczkami na ok. 6 prostokątów.
  2. Szeroką patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu.
  3. Nori układamy na patelni, tak aby na siebie nie zachodziły. Prażymy z obu stron po kilka sekund.

Ryżowa sałatka azjatycka

SKŁADNIKI dla 2 osób

  • ok. 1 duży kubek ugotowanego ryżu, u mnie pełnoziarnisty okrągły
  • ok. 8 cm ogórka
  • ok. 8 cm marchewki
  • ¼ awokado (niekoniecznie)
  • 1–2 łyżki posiekanej cebulki dymki (biała i zielona część)
  • trochę drobno posiekanego lub startego imbiru
  • sos sojowy o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)
  • 1 łyżka białego sezamu uprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu (tylko dla ozdoby)

W sałatce dobrze smakuje też podprażone na patelni tofu lub upieczony batat. Można podać również wasabi.

WYKONANIE

  1. Do dużej miski wrzucamy ryż.
  2. Dodajemy ogórka pokrojonego w słupki, marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie słupki (julienne), pokrojone awokado oraz pozostałe składniki i mieszamy.

Na chipsie układamy łyżkę sałatki i wcinamy. Czynność powtarzamy.

Ciut inna wersja przekąski.

  1. Nori tnę i prażę lub zostawiam nieuprażone.
  2. Ryż mieszam z posiekaną dymką, sosem sojowym, octem, sezamem i imbirem.
  3. Na kawałku nori układam trochę ryżu z dodatkami, a na tym pokrojone w długie słupki dowolne warzywa i uprażone tofu.

Smacznego !

Dodaj komentarz