Klarownie złocisty, łagodny, lekko słodki bulion warzywny do ramenu. Składniki można nieco zmieniać w zależności, co akurat zalega nam w kuchni. Wywar najlepiej przechowywać w lodówce do 3 dni lub poporcjować i zamrozić.
Bulion roślinny – SKŁADNIKI
- 2 duże marchwie
- 1 jabłko
- 1 duża biała cebula
- 150 g białej kapusty
- 4 gałązki selera naciowego
- 1 średni ziemniak (niekoniecznie)
- co najmniej 6 pieczarek, shiitake lub innych grzybów
- ok. 10 g suszonych glonów (byle nie kelp, bo zawierają za dużo jodu)
- co najmniej 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka nasion kozieradki
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2,5–3 litry wody
Bulion roślinny – WYKONANIE
- Wszystkie warzywa w miarę drobno kroimy i wrzucamy do dużego gara.
- Dodajemy pozostałe składniki, wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i stawiamy na średnim ogniu.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie na bardzo małym ogniu gotujemy przez 1–1,5 godziny.
- Przykryty garnek zostawiamy do przestudzenia i wywar przecedzamy.
Smacznego !