Bulion do ramenu, warzywny, wegański

Bulion do ramenu, warzywny, wegański

Klarownie złocisty, łagodny, lekko słodki bulion warzywny do ramenu. Składniki można nieco zmieniać w zależności, co akurat zalega nam w kuchni. Wywar najlepiej przechowywać w lodówce do 3 dni lub poporcjować i zamrozić.

Bulion roślinny – SKŁADNIKI

  • 2 duże marchwie
  • 1 jabłko
  • 1 duża biała cebula
  • 150 g białej kapusty
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 średni ziemniak (niekoniecznie)
  • co najmniej 6 pieczarek, shiitake lub innych grzybów
  • ok. 10 g suszonych glonów (byle nie kelp, bo zawierają za dużo jodu)
  • co najmniej 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nasion kozieradki
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2,5–3 litry wody

Bulion roślinny – WYKONANIE

  1. Wszystkie warzywa w miarę drobno kroimy i wrzucamy do dużego gara.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i stawiamy na średnim ogniu.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie na bardzo małym ogniu gotujemy przez 1–1,5 godziny.
  4. Przykryty garnek zostawiamy do przestudzenia i wywar przecedzamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz