To smakowite danie nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, a mimo to wygląda naprawdę efektownie – śmiało możemy nim zaskoczyć gości. Idealnie sprawdzi się na kolacji w większym gronie, ponieważ bakłażany faszerowane soczewicą możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a przed podaniem wystarczy tylko podpiec je w piekarniku przez 15 minut, a potem polać wegańskim jogurtem naturalnym i posypać pestkami granatu oraz zieleniną.
Przepis znalazłam na stronie kwestiasmaku.com – nieco go jednak odchudziłam (m.in. usmażyłam warzywa bez dodatku tłuszczu), przerobiłam na wersję wegańską i lekko zmieniłam zestaw przypraw.
Wegański fit bakłażan faszerowany soczewicą – SKŁADNIKI
2 porcje
- 2 spore bakłażany
- 1 kubek ugotowanej na sypko soczewicy czerwonej lub żółtej (wg tego przepisu)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tahini (niekoniecznie)
- kilka gałązek pietruszki lub kolendry
- sok z połowy cytryny lub limonki
PRZYPRAWY
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¾ łyżeczki sambar masala lub curry w proszku
- ¾ łyżeczki oregano
- ¾ łyżeczki kuminu
- ¾ łyżeczki kolendry
- ¼ łyżeczki chili w proszku
DO PODANIA
- jogurt sojowy naturalny
- granat
- natka pietruszki / kolendra / lubczyk
Wegański fit bakłażan faszerowany soczewicą – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Bakłażany kroimy na połówki, układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy miąższ pozostawiając ok. ¾ cm brzegów bakłażana.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy przez kilka minut mieszając.
- Dodajemy pokrojony miąższ bakłażana i wszystkie przyprawy. Krótko smażymy mieszając. Jeśli potrzeba dolewamy wody.
- Na koniec wrzucamy soczewicę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy sokiem z cytryny oraz tahini.
- Farsz nakładamy w wydrążone połówki bakłażana i pieczemy przez 15 minut w 180°C.
Bon appétit !
Jak to się później je? Wyjada farsz ze środka czy całego bakłażana wraz ze skórką też można zjeść ?
Je się właśnie bardzo prosto, bo krojąc całego bakłażana ze skórką, która jest miękka.