Domowy irlandzki chleb na sodzie to idealna propozycja dla początkujących piekarzy oraz osób, które chcą się zdrowo odżywiać, ale nie mają talentu lub cierpliwości do garów. Przygotowuje się go tak prosto i szybko jak zwykłe ciasto – bez zakwasu, bez drożdży, bez wyrastania i prawie bez zagniatania (to można, a podobno nawet trzeba, odwalić).
W oryginalnym przepisie na chleb sodowy występują masło, maślanka i biała mąka. W mojej zdrowej i dietetycznej wersji zastąpiłam te składniki jogurtem sojowym, mlekiem owsianym i mąką pełnoziarnistą. Chleb rośnie jak na zakwasie, tak samo kusi chrupiącą skórką (wygląda jak z piekarni), ale smakuje nieco inaczej, chociaż wcale nie gorzej. Pyszny nawet po kilku dniach.
[Aktualizacja] A tutaj przepis uproszczony – chleb na sodzie bez jogurtu.
Do irlandzkiego chleba polecam smakowite i zdrowe smarowidła: szybką nutellę daktylowo-śliwkową i błyskawiczną wegańską pastę serową.
Szybki chleb na sodzie – SKŁADNIKI
1 spory bochenek
- 650 g mąki pszennej pełnoziarnistej, może być orkiszowa pełnoziarnista, typ 1850
- 350 g jogurtu sojowego naturalnego
- 150 g mleka owsianego lub wody
- 2 łyżki octu balsamicznego lub innego
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
DODATKI (mogą być dowolne)
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka cukru lub ksylitolu
- 2 łyżeczki zmielonej suszonej cebuli lub czosnku
- płatki owsiane górskie – do posypania na wierzchu
Szybki chleb na sodzie – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól, kminek i cebulę.
- Dodajemy jogurt wymieszany z octem oraz mleko i łączymy najpierw łyżką, a potem ręcznie.
- Następnie ciasto krótko wyrabiamy na blacie oprószonym mąką.
- Formujemy podłużny bochenek i przekładamy go na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub silikonową matą (bardziej eko). Lekko go spłaszczamy, wierzch smarujemy wodą, oprószamy mąką i posypujemy płatkami owsianymi. Górę można dodatkowo naciąć ostrym nożem w 3 miejscach na głębokość ok. 0,5–1 cm.
- Pieczemy przez ok. 45 minut i studzimy na kratce.
Smacznego!
Super przepis, czekam na więcej 🙂
Czy można pominąć jogurt sojowy albo co można dać zamiast niego??
Myślę, że chleb wyjdzie na samym mleku roślinnym – trzeba dodać go więcej, zamiast jogurtu, ale nie za dużo, żeby konsystencja się zgadzała. Wtedy też trzeba będzie zwiększyć ilość octu balsamicznego, może do 4 łyżek. Tego chleba na samym mleku jeszcze nie robiłam, musisz pokombinować. 🙂
Czy ocet balsamiczny można zastapic octem jablkowym?
Tak, może być w sumie dowolny ocet, ale balsamiczny ma fajny aromat. 🙂