Nutella ze śliwek suszonych z orzechami i kakao - fit, bez cukru

Nutella ze śliwek suszonych z orzechami i kakao – fit, bez cukru

Smakowita i aromatyczna nutella z suszonych śliwek, orzechów i kakao, słodzona tylko daktylami, czyli najzdrowszym, bo naturalnym słodzikiem. Bez gotowania, wystarczy w 3 minuty zblendować 5 składników. Pyszna na pieczywie, na łyżce oraz jako krem do ciast, lodów i innych deserów.

Niedaleko pada śliwka od śliwy – śliwkowa nutella to dziecko miłości dwóch moich starszych przepisów: czekośliwki ze świeżych śliwek i wegańskiej nutelli z daktyli.

 

Fit nutella ze śliwek bez cukru – SKŁADNIKI

* Moje ulubione mleko roślinne to owsiane „Take it veggie” z Kauflandu. Jest lekko słodkie, ekologiczne i najtańsze. Takie mleko można również zrobić samemu.

 

Fit nutella ze śliwek bez cukru – WYKONANIE

  1. Żeby uprażyć orzechy, najpierw musimy nagrzać piekarnik do 180°C. Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez 15 minut, aż zaczną pięknie pachnieć. Skórki mogą mocno ściemnieć, ale orzechy się nie przypalą.
  2. Orzechy studzimy. Możemy potrzeć je w dłoniach, żeby pozbyć się skórek, ale nie jest to konieczne.
  3. Blendujemy je na mąkę albo na masło orzechowe.
  4. Do blendera dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na jak najgładszą masę. Mleko należy dolewać stopniowo i sprawdzać czy konsystencja jest ok.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Nutella ze śliwek suszonych z orzechami i kakao – fit, bez cukru

Dodaj komentarz