Domowe musli owsiane / zdrowa granola bez pieczenia

Domowe MUSLI owsiane / zdrowa granola bez pieczenia

Bardzo łatwy przepis na coś pomiędzy owsiano-daktylowym musli z orzechami, granolą z patelni, a fit posypką do deserów, lodów czy sałatek owocowych. To pyszne musli można potraktować jako samodzielną i szybką przekąskę do herbaty albo zjeść na śniadanie np. z jogurtem roślinnym i owocami lub z domowym mlekiem sojowym lub owsianym.

Granola jest wegańska, zdrowa i dietetyczna – bez miodu, bez cukru i bez oleju.

Domowe musli owsiane z daktylami – SKŁADNIKI

2–4 porcje

  • 120 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 100 g (lub więcej) płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 50 g (lub więcej) dowolnych orzechów, u mnie: po 15 g orzechów włoskich i migdałów oraz 20 g pistacji. Można dodać np. tylko orzechy włoskie lub ziemne. Świetnie pasują też podprażone na suchej patelni płatki migdałowe

Domowe musli owsiane z daktylami – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, wsypujemy ¼ płatków owsianych i lekko podprażamy (bez dodatku tłuszczu) mieszając od czasu do czasu, aż będą chrupiące. Czynność powtarzamy, aż uprażymy wszystkie płatki. Studzimy.
  2. Płatki owsiane, daktyle i połowę orzechów (lub wszystkie, jeśli komuś się spieszy) umieszczamy w kubku blendera, wstrząsamy, żeby składniki się wymieszały i blendujemy pulsacyjnie (jak najkrócej) do uzyskania grudek i większych kawałków, nie na proszek.
  3. Resztę orzechów grubo siekamy.
  4. Wszystko łączymy.

Musli przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego !

Dodaj komentarz