Bardzo łatwy przepis na coś pomiędzy owsiano-daktylowym musli z orzechami, granolą z patelni, a fit posypką do deserów, lodów czy sałatek owocowych. To pyszne musli można potraktować jako samodzielną i szybką przekąskę do herbaty albo zjeść na śniadanie np. z jogurtem roślinnym i owocami lub z domowym mlekiem sojowym lub owsianym.
Granola jest wegańska, zdrowa i dietetyczna – bez miodu, bez cukru i bez oleju.
Domowe musli owsiane z daktylami – SKŁADNIKI
2–4 porcje
- 120 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
- 100 g (lub więcej) płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
- 50 g (lub więcej) dowolnych orzechów, u mnie: po 15 g orzechów włoskich i migdałów oraz 20 g pistacji. Można dodać np. tylko orzechy włoskie lub ziemne. Świetnie pasują też podprażone na suchej patelni płatki migdałowe
Domowe musli owsiane z daktylami – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, wsypujemy ¼ płatków owsianych i lekko podprażamy (bez dodatku tłuszczu) mieszając od czasu do czasu, aż będą chrupiące. Czynność powtarzamy, aż uprażymy wszystkie płatki. Studzimy.
- Płatki owsiane, daktyle i połowę orzechów (lub wszystkie, jeśli komuś się spieszy) umieszczamy w kubku blendera, wstrząsamy, żeby składniki się wymieszały i blendujemy pulsacyjnie (jak najkrócej) do uzyskania grudek i większych kawałków, nie na proszek.
- Resztę orzechów grubo siekamy.
- Wszystko łączymy.
Musli przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego !