Owsianka czekoladowa z kakao, bananem i orzechami

OWSIANKA czekoladowa z kakao, bananem i orzechami

Wypasiona owsianka bez gotowania w wersji deserowej – czekoladowa, a właściwie kakaowa (lub karobowa) z masłem orzechowym, daktylami, bananem i innymi dodatkami.

Słodka propozycja na śniadanie dla niejadków i osób, które jeszcze nie przekonały się do owsianek. Przepis spodoba się też zapracowanym, bo jest ekspresowy, wymaga jedynie zalania wrzątkiem składników. Czekoladowo-orzechowa owsianka świetnie smakuje również na zimno, dlatego polecam ją na wynos np. do pracy.

Jest wegańska, a więc bez mleka krowiego, dzięki czemu nie zawiera laktozy i kazeiny. Można ją przygotować na mleku roślinnym lub na wodzie. Może być też bezglutenowa.

Czekoladowa owsianka z kakao i bananem – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 6–10 łyżek płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • dowolny słodzik: 1–3 łyżki syropu daktylowego, kilka daktyli, 1–3 łyżki ksylitolu / erytrolu lub ewentualnie cukier
  • dowolne mleko roślinne niesłodzone (np. owsiane, które jest naturalnie lekko słodkie) lub woda
  • 1 łyżka masła orzechowego, najlepiej domowego, surowego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego – dla codziennej dawki omega-3

DODATKI

  • przyprawy: cynamon, kardamon, zmielona suszona skórka pomarańczowa, przyprawa do piernika…
  • dowolne owoce: pokrojony banan, borówki, maliny, truskawki, kiwi, owoce rozmrożone, rodzynki, suszona papaja itp.
  • dowolne orzechy i pestki

Czekoladowa owsianka z kakao i bananem – WYKONANIE

  1. W misce umieszczamy płatki owsiane, kakao, 1–2 łyżki syropu daktylowego (lub kilka pokrojonych daktyli albo inny słodzik) oraz przyprawy i zalewamy zagotowanym mlekiem lub wodą tak, aby płyn sięgał 0,5–1 cm ponad składniki, mieszamy. Jeśli wolicie rzadszą konsystencję, możecie dodać więcej mleka. Przykrywamy wszystko talerzem i zostawiamy na 10 minut. Tradycjonaliści mogą oczywiście pogotować płatki przez kilka minut, ale wtedy trzeba do nich wlać nieco więcej płynu.
  2. Następnie owsiankę łączymy z siemieniem lnianym i masłem orzechowym, odstawiamy na 2 minuty.
  3. Podajemy z owocami i orzechami.

Bon appétit !

Wegańska, czekoladowa owsianka z masłem orzechowym bez mleka krowiego
Wegańska, czekoladowa (kakaowa) owsianka z masłem orzechowym, bananem i daktylami – bezglutenowa

3 myśli na temat “OWSIANKA czekoladowa z kakao, bananem i orzechami

    1. Tak, “wuchta” mnie zdradziła. 😉 Nie jestem rodowitą poznanianką, ale mieszkam tu od prawie dekady i baaaaardzo lubię to miasto.

Dodaj komentarz