Wegańskie fit danie idealne: przepyszne, wybitnie zdrowe (wręcz superfoods) i pożywne, a do tego przepis jest łatwy i szybki. Pieczone bataty podane z sosem pomidorowym (z passaty) w indyjskim stylu – z czosnkiem, jogurtem kokosowym i curry lub garam masala. Fanów siłowni szczególnie ucieszy dodatek soczewicy z puszki, chociaż oczywiście można też użyć ugotowanej w domu.
Sos idealnie pasuje również do makaronu pełnoziarnistego, kasz, zwykłych ziemniaków i kopytek. Można go zamrażać.
Bataty z sosem pomidorowym – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 3–4 duże bataty (słodkie ziemniaki)
- sól jodowana, pieprz
- drobna kaszka kukurydziana lub bułka tarta, najlepiej pełnoziarnista (opcjonalnie)
SOS pomidorowy z soczewicą
- ½ cebuli czerwonej
- 1 mała papryka, u mnie żółta (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- 500–600 g / ml passaty (przecieru pomidorowego)
- 1 hojna łyżka jogurtu kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 3 łyżki płatków zdrożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka curry w proszku lub garam masala
- sól, sporo pieprzu, chili / gochugaru
- 1 puszka brązowej lub zielonej soczewicy, może być ugotowana w domu
Bataty z sosem pomidorowym – WYKONANIE
- Bataty ze skórką myjemy szorując szczoteczką. Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posypujemy kaszką kukurydzianą, bułką tartą lub dowolnymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160–180°C na ok. 30 minut.
- Do rondla wrzucamy: posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i rozdrobniony czosnek. Wlewamy kilka łyżek wody i smażymy / dusimy (można przykryć), aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas dolewamy wody.
- Dodajemy passatę, jogurt, płatki drożdżowe, curry, sól, pieprz, chili oraz soczewicę przepłukaną na sicie pod kranem i odsączoną. Przykrywamy i gotujemy z 7 minut co jakiś czas mieszając.
Sos podajemy z gorącymi, pieczonymi batatami, posypany posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego !