5–minutowa surówka ogórkowo-marchewkowa z najprostszym dressingiem w stylu Yin Yang, czyli słodko-kwaśnym. Taka sałatka smakowo i wizualnie podkręci każde nudne danie.
Azjatycka surówka z ogórka i marchewki – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1 marchewka
- 1 ogórek szklarniowy
- kawałek papryczki chili
- 1 mały ząbek czosnku
- sporo sezamu podprażonego na suchej patelni
Słodko-kwaśny dressing
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy
- sól
Azjatycka surówka z ogórka i marchewki – WYKONANIE
- Ogórka (razem ze skórką) i obraną marchewkę tniemy w długie paski obieraczką do warzyw.
- Dodajemy drobno posiekaną chili, czosnek zmiażdżony w prasce oraz pozostałe składniki i mieszamy.
- Surówkę odstawiamy na 15 minut do przegryzienia.
Smacznego !