Bezglutenowe, zdrowe (smażone bez tłuszczu), smakowite, a przy tym śmiesznie proste placki tylko z 3 składników: kaszy gryczanej, soczewicy i wody – pozostałe przyprawy mogą być dowolne. Przepis wyewoluował z receptury na indyjskie placki dosa, ale jest jeszcze prostszy do zapamiętania – proporcje to praktycznie 1:1:1. Przedstawiam wersję wytrawną, ale możemy też zrezygnować z soli i podawać placki z różnymi słodkimi smarowidłami, np. czekośliwką lub zdrową nutellą. W wariancie na słono pasuje do nich indyjski sos raita (dla odmiany można dorzucić np. rzodkiewki) lub bbq bez gotowania.
Najlepiej smakują prosto z patelni, ale na zimno też są niezłe. Często jem je zamiast chleba, z plasterkiem czosnkowego lub bazyliowego tofu, ogórkiem lub pomidorem i dowolnym sosem.
Placki z kaszy gryczanej i soczewicy – SKŁADNIKI
ponad 20 małych placków
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szklanka suchej żółtej lub czerwonej soczewicy
- woda – ilość w zależności od konsystencji ciasta, jaką chcemy uzyskać. Dodałam ok. 1 szklankę
- sól jodowana
DODATKOWO (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki sambar masala lub curry
- pieprz biały lub czarny
Placki z kaszy gryczanej i soczewicy – WYKONANIE
- Kaszę i soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski, zalewamy chłodną wodą i odstawiamy na 8–12 godzin do lodówki, najlepiej na noc.
- Następnie nasiona odcedzamy i miksujemy z wodą oraz przyprawami do uzyskania konsystencji gęstszego ciasta naleśnikowego.
- Smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim lub małym ogniu, z obu stron.
Aby placki wyszły okrągłe i równe, ciasto nalewam na patelnię chochlą i potem od środka okrężnymi ruchami (ślimakiem) rozprowadzam je spodem chochli na boki.
Im cieńsze, tym są bardziej chrupiące zaraz po upieczeniu.
Bon appétit !
Przepis wydaje się rewelacyjny, dzisiaj na noc namoczę, jutro zrobię i napiszę czy smaczne. 🙂
Obiecałam, że napiszę, co niniejszym czynię. Placki szybko się smażą, mimo że bez tłuszczu, nie przywierają do patelni i co najważniejsze są smaczne – na ciepło i na zimno. Smakują równie dobrze z mizerią jak i z innymi dodatkami (mi smakowały z pomidorami i cebula), na pewno zagoszczą na stałe w mojej kuchni – w różnych wersjach. 🙂
Bardzo mi miło, że Ci smakowało. 🙂 Dziękuję za recenzję i polecam inne moje przepisy. Pozdrawiam!
Te placuszki są mega!! Mega proste, mega pyszne 🙂 Dodałam od siebie płatki drożdżowe 🙂 Zjadłam zamiast pieczywa do śniadania.
Pozdrawiam 🙂
Super dobre!! cudowne w czasach, gdy mąka ryżowa i kukurydziana w zasadzie występują w każdym bezglutenowym przepisie. Akurat nie możemy tych produktów jeść, więc takie przepisy to błogosławieństwo!!! dzięki:))
Proszę bardzo! 😉
Soczewica i kasza nie gotowana? Dojdzie podczas, zapewne krótkiego smażenia? Kasza i strączki na surowo trochę nie bardzo :/
Wszystko bez problemu zdąży się usmażyć, soczewica i kasza nie będą surowe. 🙂