Moim największym kulinarnym hobby, poza wyżerką oczywiście, jest tworzenie deserów, a szczególnie pieczenie zdrowych wegańskich ciast bez dodatku tłuszczu. Ostatnio mam tyle nowych pomysłów na słodkości, że już nie wyrabiam się z wcielaniem ich w życie oraz spożyciem (a w ogóle nie tyję!). Tym razem powstało naprawdę przepyszne, pełnoziarniste ciasto daktylowe z bananami słodzone tylko owocami, które jest tak puszyste, a jednocześnie wilgotne, że dosłownie rozpływa się w paszczy! Bardzo proste i szybkie, a całkiem efektowne.
Ciasto jest tylko lekko słodkie, ale można je dosłodzić np. kilkoma łyżkami ksylitolu, erytrolu lub cukru.
Ciasto daktylowe fit bez cukru – SKŁADNIKI
- 3 małe bardzo dojrzałe banany bez skóry (270 g)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- 200 ml (g) mleka owsianego lub ew. wody
- 140 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
- 50 g pistacji niesolonych lub innych orzechów + trochę do posypania na wierzchu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu, przyprawy do piernika lub przyprawy do szarlotki
Orzechy najzdrowsze są na surowo, dlatego rzadko piekę z nimi ciasta, a przynajmniej powinnam…
Ciasto daktylowe fit bez cukru – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy mąkę, sodę oraz przyprawy.
- Banany blendujemy na gładki mus.
- Daktyle blendujemy ze 100 ml mleka (resztę mleka dodajemy osobno).
- Mieszamy wszystkie mokre składniki, wlewamy je do miski z suchymi składnikami i łączymy dokładnie. Na koniec wsypujemy grubo pokrojone pistacje i jeszcze raz mieszamy.
- Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach ok. 11 x 25 cm, wierzch posypujemy orzechami. Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Zawsze, kiedy robię wszystko w tej kolejności, ciasto najlepiej wyrasta. Ale można też zblendować za jednym zamachem banany, daktyle, całe mleko i sok z cytryny.
Bon appétit !
Brązowe, super-dojrzałe banany czekały właśnie na ten przepis. 😉 Ciasto ma świetną konsystencję, przyjemny smak ale… jest dla mnie za mało słodkie. To pierwsze z Twoich ciast, w którym brakuje mi słodzidła. No i kombinuję, który z wegepediowych kremów najbardziej by tu pasował i wniósł nieco więcej słodyczy… 🙂
Faktycznie, nie zaznaczyłam w przepisie, że ciasto jest tylko lekko słodkie. Dla mnie wystarczająco (to dziwne, bo ja lubię dość słodkie rzeczy), ale dla niektórych, to może być za mało. 🙂 A z kremów polecam ekstremalnie słodkie smarowidło do pieczywa: http://wegepedia.pl/wordpress/krem-czekoladowy-z-daktyli-weganski/ , karmel z daktyli: http://wegepedia.pl/wordpress/karmel-z-daktyli/ , albo np. nutellę: http://wegepedia.pl/wordpress/weganska-nutella-z-daktyli/
Zrobiłam czekoladowy z daktyli i już się obżeram. 🙂 To była niezła zmyła. Po doświadczeniach z innymi Twoimi ciastami, gdzie rzut oka na listę składników wystarczył, bym poskąpiła cukru, tym razem miałam ochotę na coś naprawdę słodkiego. Brak doświadczenia w pieczeniu ciast na samych owocach nie pomógł mi w ocenie. A tu takie zaskoczenie… 🙂
Samo ciasto jest naprawdę smaczne i ma fantastyczną, aksamitną konsystencję. I pewnie gdybym się nie nastawiła na słodycz ekstremalną, to i nie odniosłabym wrażenia, że jest za mało słodkie. W każdym razie jest na pewno do powtórzenia, gdy będę w innym nastroju. A ta porcja zostanie pochłonięta w towarzystwie czokodaktylowego kremu. 🙂
No właśnie, bo wcześniej już kilka osób pisało, że moje ciasta są za słodkie, dlatego pomyślałam, że to będzie w sam raz. Ale rzeczywiście ważne jest nastawienie, ja z góry wiedziałam, że to ciasto tym razem nie powali słodyczą. 😉
Hej! Czy zamiast mleka owsianego mogę dodać napój sojowy? Czy lepiej wodę? Dzięki!
Napój sojowy może być. 🙂
Hej, nie jestem wege ale lubię tego typu przepisy i mam dwa pytania czy mleko roślinne mogę zamienić na krowie? Czy muszę dodawać orzechy (syn prawdopodobnie ma uczulenie)? Jeśli nie to czym zastąpić?
Mleko można zamienić na krowie, ale wtedy będzie mniej zdrowo. Orzechy można pominąć.
Czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś bezglutenową?
Myślę, że w tym przypadku raczej nie, bo może wyjść zakalec. Lepiej zrobić to ciasto: http://wegepedia.pl/wordpress/ciasto-owsiano-daktylowe-z-kremem-snickers/ . Chociaż ciasta bezglutenowe często gorzej wyrastają i czasem mogą się nie udać, mimo że zrobimy wszystko zgodnie z przepisem…
Ja zrobiłam z orkiszową i ryżowa pół na pół i zakalca nie było.
Właśnie wyjęłam dwie foremki z piekarnika 🙂 Pierwszy raz upiekłam 3 dni temu i jestem absolutnie zakochana 🙂
Dzisiaj w jednej foremce jest ciasto z nieco zmodyfikowanym składem, ponieważ nie planowałam piec dwóch i nie miałam tyle bananów. Czym je zastąpiłam? Mianowicie musem z gruszek – dokładnie mówiąc starłam gruszki na bardzo drobnej tarce 🙂 .Zmniejszyłam też nieco ilość mąki pszennej i dodałam 3 łyżki mąki z ciecierzycy. A, i jeszcze zmieliłam ( zmełłam ? 😉 ) 4 goździki i wsypałam do ciasta. I garść ciemnych winogron 🙂 Pięknie wyrosło i jest nieco delikatniejsze, takie bardziej puchate. I tym razem zamiast pistacji dałam orzechy laskowe. Następnym razem zrobię z nutellą z daktyli, choć osobiście bardzo lubię takie niesłodkie wypieki. Bardzo dziękuję za ten przepis 🙂
A na mleku z orzechow laskowych nie byloby slodziej?
Nie próbowałam, ale ta wersja będzie bardziej tłusta.
Zmieniłam trochę przepis bo zamiast owsianego dałam mleko kokosowe i nie miałam tyle daktyli to dałam śliwki. Po 45 minutach ciasto było surowe w środku a brązowe na zewnątrz. Co zrobiłam źle ?
Trudno powiedzieć, przyczyn może być wiele, włącznie z tym, że coś jest nie tak z piekarnikiem.
Czy można użyć mąki żytniej?
Wersji z mąką żytnią nie próbowałam.
Jestem początkująca więc pewnie pytanie wyda się banalne 😉 pieczemy góra- dół? Czy termoobieg?
To wcale nie takie banalne pytanie. Ja akurat nigdy nie używam termoobiegu i we wszystkich moich przepisach domyślnie jest grzanie góra-dół. Z mojego doświadczenia wynika, że w termoobiegu wszystko szybciej się piecze i często przypala. Ale ja akurat nie jestem specjalistką od piekarników. 😛
Zapomniałam napisać, że dałam mąkę przenną pełnoziarnistą. Czy przez to ciasto mogło wyjść ciężki sklejone? Czy można dać zwykłą mogę pszenną?
To ciasto nawet na mące pełnoziarnistej (razowej) nie powinno wyjść sklejone, powinno być puszyste. Można użyć zwykłej, białej mąki, ale pełnoziarnista jest zdrowsza. 😉
Upiekłam dzisiaj rano to ciasto i mam wątpliwości czy wyszło rak jak powinno. Jeśli chodzi o słodkość dla mnie OK. Zamiast mleka dałam wodę. Ciasto wyrosło. Ale ….. mam wrażenie, że jest „ciężkie”, zbite. Vzy takie powinno być? Proszę o pomoc za co z góry bardzo dziękuję
Ciasta wegańskie, zwłaszcza na mące razowej, są trochę cięższe, ale na pewno nie powinny być zbite, czy zakalcowate. To wychodzi całkiem puszyste.
Super przepis. O dziwo wszystkie składniki mam w domu, więc jutro upiekę. Napiszę, czy wyszło
Trzymam kciuki! 😉