Codzienny, bardzo odżywczy i sycący bowl obiadowy lub kolacyjny z dressingiem na bazie masła orzechowego. Pyszny i szybki. Przepis powstał na podstawie mojego dużo wcześniejszego wpisu: Dieta wegańska – co jeść, aby być pięknym i zdrowym. Ingrediencje można dowolnie urozmaicać.
Najzdrowszy bowl wegański – SKŁADNIKI
1 porcja
- ugotowana quinoa, pieczone bataty, kasza jaglana / gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty…
- zielenina: jarmuż, szpinak, sałata rzymska, kapusta pekińska, rukola, roszponka…
- ugotowana czarna fasola, czerwona fasola, ciecierzyca, bób…
- ½–1 mały ugotowany burak
- kilka różyczek surowego brokuła, można posiekać
- papryka, pomidory, marchewka…
- kiełki – u mnie słonecznika
- trochę cienko posiekanej cebuli czerwonej
- dressing z masłem orzechowym
- orzechy włoskie lub inne orzechy i pestki, rodzynki (niekoniecznie)
Sos może być inny, Wasz ulubiony. Polecam spróbować np. mojego ulubionego dressingu do spring rollsów.
Strączki mogą być z puszki, ale po odcedzeniu najlepiej przepłukać je pod kranem na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Najzdrowszy bowl wegański – WYKONANIE
Składniki kroimy i układamy każdy osobno jak na bowl przystało lub wszystko mieszamy i tym sposobem otrzymujemy fit sałatkę.
Smacznego !