Sundubu-jjigae to lekki i pikantny, idealny na każdą porę roku, gulasz z warzywami i najdelikatniejszym ze wszystkich rodzajów tofu – silken, soft tofu. Gulasz ten jest jednym z najczęściej serwowanych dań w koreańskich restauracjach. Podaje się go z ryżem i różnymi przystawkami, np. kimchi, pikantnymi ogórkami w 10 minut czy szybkim szpinakiem na ostro. Przepis jest naprawdę łatwy.
Koreański gulasz z tofu – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 1 mała cebula biała
- 2–4 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki papryki gochugaru
- ok. 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego
- 3 średnie pieczarki
- 1 mała cukinia (220 g)
- 1 średnia papryka czerwona
- 1–2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1–2 łyżki sosu sojowego lub sól
- 2 kostki (2 x 300 g) silken tofu, soft lub extra soft*
- 2 łyżki białego sezamu
- sporo cebulki dymki lub szczypioru
* To nie jest zwykłe, twarde tofu z dyskontów. Można je znaleźć w hipermarketach (np. w Carrefourze) lub niektórych marketach azjatyckich.
Koreański gulasz z tofu – WYKONANIE
Aby silken tofu lepiej odsączyć z zalewy, dzień przed gotowaniem gulaszu wyjmuję tofu na talerz, kroję na kilka części i zostawiam na noc w lodówce, a rano odlewam wodę, która z niego wypłynie (a sporo jej będzie…). Jednak nie trzeba koniecznie tego robić, bo w tradycyjnych przepisach nie ma tego kroku.
- Szeroki rondel stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony lub posiekany czosnek oraz gochugaru i smażymy bez tłuszczu, aż cebula lekko się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Wlewamy bulion i dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i cukinię oraz słodką paprykę, imbir i sól / sos sojowy. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.
- Sezam prażymy na suchej patelni, studzimy, a następnie większość nasion rozcieramy w moździerzu dla wydobycia aromatu. Resztę zostawiamy w całości.
- Do gulaszu dodajemy pokrojone łyżką tofu oraz roztarty sezam, mieszamy delikatnie, aby tofu całkiem się nie rozpadło i gotujemy jeszcze z 5 minut bez przykrycia.
- Na koniec wrzucamy posiekaną dymkę oraz całe nasiona sezamu.
Podajemy z ryżem.
Smacznego !