Bardzo łatwy, domowy sos 1000 wysp w wersji lekkiej i dietetycznej – bez majonezu, za to na wegańskim jogurcie.
Polecam go do sałatek, kanapek, burgerów, wrapów, ziemniaków, pieczonych batatów, szaszłyków, czy jako dip do pokrojonych, surowych warzyw, nachosów i krakersów.
Sos bardzo dobrze się przechowuje, w lodówce może postać do 5 dni.
Sos 1000 wysp z jogurtem – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 8 łyżek jogurtu sojowego
- 4 łyżki keczupu łagodnego lub ostrego o małej zawartości soli
- ok. 3 małe, twarde ogórki konserwowe (lub kiszone), mogą być z pikantnej zalewy
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki płatków drożdżowych (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- sporo pieprzu, pieprz cayenne / chili świeża lub w proszku
- sól – niekoniecznie, bo keczup jest słony
Sos tysiąca wysp z jogurtem – WYKONANIE
- Ogórki konserwowe kroimy jak najdrobniej.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Smacznego !