Domowy, słodko-kwaśny sos z mango do wytrawnych dań azjatyckich, ale nie tylko. Pasuje idealnie do sushi, spring rolls, buddha bowls, sałatek, wrapów, burgerów, frytek czy potraw z grilla.
Ten bardzo prosty przepis można dowolnie modyfikować. Mnie najbardziej smakuje wersja z dużą ilością czosnku, imbiru, soku z cytryny i octu, ale już bez chili… Chociaż bardziej popularny jest chyba pikantny dressing mango-chili-czosnek, bez imbiru.
Słodki sos mango chili – SKŁADNIKI
- 1 średnie, bardzo dojrzałe mango
- 4–6 łyżek octu ryżowego, soku z cytryny lub soku z limonki
- ok. 2 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- ¼–½ papryczki chili – czerwone chili nadaje dipowi piękny, pomarańczowy kolor
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- sól jodowana
Słodki sos mango chili – WYKONANIE
Do blendera wrzucamy obrane mango bez pestki, zmiażdżony w prasce lub posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir, kawałek chili oraz pozostałe składniki i blendujemy dokładnie.
Smacznego !
Zrobiłem. Słodko-kwaśno-ostry o aromacie mango 🙂
Dzięki za przepis!
<3
A reszta składników?
Wszystkie są wymienione.