zupa curry z botwinką

Zupa CURRY z botwinką – dietetyczna

Kuchnia fusion jest w naszym kraju coraz bardziej popularna, pomyślałam więc, że warto skorzystać i połączyć smaki wschodnie z polskimi, zwłaszcza, że ostatnio zakupiłam sporo botwiny na wyprzedaży 80%… 😉 Pyszna zupa curry z botwinką w wersji bez tłustego mleka kokosowego.

Wegańska zupa curry z botwinką – SKŁADNIKI

  • 1,5–2 litry bulionu warzywnego lub wody (ilość w zależności od tego, czy wolimy zupy gęste czy rzadkie) – u mnie tym razem woda
  • 2/3 kubka mleka owsianego niesłodzonego
  • 1/3 kubka jogurtu sojowego naturalnego
  • 2–4 łyżki czerwonej pasty curry (nigdy nie żałuję)
  • ½–¾ łyżeczki kurkumy
  • ½ świeżej papryczki chili (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1–2 marchwie
  • 1–2 cebule czerwone
  • 8 pieczarek
  • 300 g botwiny (bez buraczków) – osobno łodyżki i liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sok z ¼–½ cytryny

Wegańska zupa curry z botwinką – WYKONANIE

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę lub bulion, dodajemy mleko, pastę curry, kurkumę, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
  2. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną cebulę, pokrojone pieczarki i gotujemy parę minut, aż trochę zmiękną.
  3. Dodajemy pokrojone łodyżki botwiny i drobno posiekaną papryczkę chili.
  4. Na ok. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone liście botwiny, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sos sojowy, płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy. Do kubka wlewamy jogurt, dodajemy do niego kilka łyżek gorącego płynu, mieszamy energicznie, wlewamy  do garnka i ponownie mieszamy. Zupę gotujemy w sumie ok. 30 min.
  5. Po wyłączeniu gazu, do zupy dodajemy sok z cytryny.
  6. Podajemy solo, z ryżem, makaronem czy tofu.

Bon appétit !

Dodaj komentarz