Jak ugotować bulion warzywny - przepis

Jak ugotować BULION warzywny – prosty przepis

Zamiast używać świecących w ciemności 😉 sklepowych kostek bulionowych, lepiej samemu ugotować esencjonalny bulion warzywny, poporcjować, zamrozić i tym sposobem mieć zawsze pod ręką domowe kostki bulionowe, tyle że w wersji XXL. Taki wywar nie jest jeszcze gotową zupą, ale najlepszą bazą do zup (np. zupy kukurydzianej), sosów (np. wegańskiego sosu pieczeniowego), risotto i wielu innych dań. Często gotuję na nim kasze oraz używam w małych ilościach do smażenia, a właściwie duszenia, ponieważ w swojej kuchni w ogóle nie smażę na tłuszczu.

 

Przepis na bulion warzywny – SKŁADNIKI

  • 2 litry zimnej wody
  • 3–4 marchewki ze skórką
  • 1–2 czerwone cebule z łupinami
  • ½ dużego selera
  • 1 korzeń pietruszki ze skórką
  • ½ pora (biała i zielona część)
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2–3 grzyby

PRZYPRAWY

  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz

 

Przepis na bulion warzywny – WYKONANIE

  1. Warzywa dokładnie myjemy, kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy, zalewamy zimną wodą i przykrywamy pokrywką.
  2. Zagotowujemy na średnim ogniu, po czym na małym ogniu gotujemy przez ok. godzinę pod przykryciem.
  3. Wyłączamy gaz i zostawiamy bulion pod przykryciem do ostudzenia, a następnie odcedzamy – warzywom należy dać porządny wycisk.

Bulion warzywny przechowujemy w lodówce przez kilka dni lub porcjujemy (np. po 250 ml) i zamrażamy.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Jak ugotować BULION warzywny – prosty przepis

  1. A co robimy z wyciśniętymi warzywami? Wyrzucamy? NIE!!! Blendujemy, wciskamy w tę paćkę tyle pełnoziarnistej mąki pszennej, żeby uzyskać coś w rodzaju miękkiego ciasta pierogowego, dzielimy na kulki i smażymy rotti wg Wegepedii. Bo Twój genialny przepis na tortille/roti czy jak tam te placki nazwiemy sprawdza się nie tylko z batatami, ale też z innymi warzywami. Robiłam je już z ziemniakami, marchwią i pasternakiem. I za każdym razem są elastyczne i pyszne. 🙂

    1. Ja właśnie zawsze mam problem co zrobić z niektórymi warzywami z bulionu. Marchewkę i grzyby najczęściej zjadam, albo dodaję do zupy, ale korzenia pietruszki i selera nie znoszę w dużych ilościach (jako element wywaru są ok), więc może spróbuję chociaż po kawałku dodać je do placków. Dobrze, że roti wychodzą też ze zwykłymi ziemniakami i marchewką – muszę niedługo przetestować tę wersję! 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *