zupa kukurydziana krem ze szpinakiem

Zupa kukurydziana krem ze szpinakiem i tofu – wegańska

UWAGA: uzależniająca zupa kukurydziana! Na szczęście w jej przypadku nie trzeba walczyć z nałogiem, bo mój przepis jest niskotłuszczowy – bez mleka kokosowego. Zupa jest słodko-słona, więc dzieci powinny być zadowolone 🙂 . Na wszelki wypadek lepiej nie wspominać im o szpinaku…

Możemy ją zrobić w wersji kremowej, wtedy blendujemy wszystkie składniki (poza tofu) lub w wersji z kawałkami warzyw.

 

Zupa kukurydziana krem ze szpinakiem – SKŁADNIKI

  • 1–1,2 litra bulionu warzywnego
  • 2 kubki kukurydzy z puszki
  • 1,5 kubka szpinaku
  • ¾–1 kubek pokrojonego w kostkę dowolnego tofu (naturalnego, czosnkowego, wędzonego…)
  • ¼ kubka natki pietruszki
  • 2–3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 łyżka pasty curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie)
  • szczypior do dekoracji
  • pieprz
  • sól

 

Zupa kukurydziana krem ze szpinakiem – WYKONANIE

  1. Szklankę bulionu warzywnego blendujemy dokładnie z wiórkami kokosowymi oraz pastą curry, wlewamy do garnka, dodajemy resztę bulionu oraz kurkumę i stawiamy na ogniu.
  2. Kukurydzę, szpinak oraz pietruszkę blendujemy, ale nie na gładką masę, tylko tak, żeby w zupie było coś do pogryzienia. Ale jeśli wolicie, to oczywiście możecie zblendować wszystko na gładką masę. Wlewamy do garnka z bulionem i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy ok. 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone w kostkę tofu oraz doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

Zupę posypujemy szczypiorem i podajemy solo lub z ryżem.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Zupa kukurydziana krem ze szpinakiem i tofu – wegańska

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *