Pieczone kotlety z czerwonej fasoli z puszki, wegańskie

Pieczone KOTLETY z czerwonej fasoli z puszki, wegańskie

Elastyczny przepis na pyszne i dietetyczne kotlety z czerwonej lub białej fasoli, które możemy obtoczyć w czym chcemy lub podać w wersji „nude”.

Smakowicie prezentują się podane – polskim zwyczajem – z ziemniakami i surówką lub po amerykańsku jako burgery – w bułce razowej i z domowym sosem BBQ bez gotowania.

Kotlety powstały na bazie receptury z książki ze zdrowymi, wegańskimi przepisami „Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów”, Leanne Campbell.

Wegańskie, pieczone kotlety z fasoli – SKŁADNIKI

ok. 10 burgerów

  • 400 g fasoli z puszki lub słoika, dobrze odcedzonej – czerwonej lub białej. Może być też ugotowana w domu
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe. Można dodać je w całości, ale zmielone lepsze
  • 1/3 szklanki poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1–2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej
  • pieprz i ewentualnie sól

DO OBTOCZENIA (niekoniecznie) – do wyboru

  • pokruszone płatki kukurydziane (na zdjęciu) – płatki rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze lub wsypujemy je do woreczka strunowego i zamykamy, rozkładamy płasko na blacie i wałkiem do ciasta lub młotkiem kruszymy zawartość
  • sezam biały lub czarny
  • domowa bułka tarta pełnoziarnista

Wegańskie, pieczone kotlety z fasoli – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Cebulę drobno siekamy i smażymy na kilku łyżkach wody, aż będzie miękka. Na koniec płyn z patelni całkiem odparowujemy.
  3. Fasolę mielimy w maszynce do mielenia, rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy razem z mokrymi składnikami.
  4. Dodajemy cebulę, mokre składniki oraz przyprawy i mieszamy dokładnie. Na koniec dorzucamy płatki owsiane i wszystko dokładnie łączymy.
  5. Z masy formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy np. w płatkach kukurydzianych i rozpłaszczamy na kotlety. Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20–30 minut, aż wierzch będzie chrupiący.

Smacznego !

Wegańskie, pieczone kotlety z białej fasoli z puszki w wersji bez obtoczenia

3 myśli na temat “Pieczone KOTLETY z czerwonej fasoli z puszki, wegańskie

Dodaj komentarz