Brownie z czerwonej fasoli

BROWNIE z czerwonej fasoli fit – bez cukru, wegańskie

Pyszne, a przy tym banalne w wykonaniu, najlepsze (a konkretnie – idealne) wegańskie brownie z czerwonej fasoli w wersji fit. Przypieczone z wierzchu, a miękkie i delikatne w środku. Smakuje jak tradycyjne, w ogóle nie czuć, że jest zdrowe (bo bez cukru, jajek i masła czy oleju, może być bezglutenowe), a już tym bardziej nikt niewtajemniczony nie wpadnie na to, że na deser konsumuje fasolę. Jeśli obawiacie się, że dopadną Was dolegliwości, o których powodowanie oskarżane są te nasiona, proponuję przeczytać mój wpis o tym, jak jeść strączki, żeby nie wybuchnąć.

Polecam również do przetestowania jeszcze prostsze ciacho o lekko piankowej konsystencji – brownie bananowe z daktylami.

 

Brownie z czerwonej fasoli fit – SKŁADNIKI

6 muffinów lub ciasto

  • czarna lub czerwona fasola z puszki (bez zalewy) – ok. 240 g
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 90 ml mleka owsianego niesłodzonego
  • 5–8 łyżek ksylitolu lub ewentualnie cukru – dodałam 7 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej (może być też inna, np. owsiana bezglutenowa)
  • 3 łyżki karobu
  • 3 łyżki kakao (lub kolejne 3 łyżki karobu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub np. przyprawy do piernika
  • orzechy włoskie na wierzch (niekoniecznie, ale wyglądają i smakują super)

 

Brownie z czerwonej fasoli fit – WYKONANIE

  1. Mleko owsiane i siemię lniane blendujemy. Odstawiamy na 5 min.
  2. Do blendera dorzucamy banana oraz opłukaną i odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę.
  3. W dużej misce mieszamy suche składniki: ksylitol, mąkę, karob, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon.
  4. Do miski dodajemy masę fasolową i dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek, przypieczętowujemy połówką orzecha i pieczemy przez ok. 50 min. w temperaturze 180°C. Smaczniejsze wychodzą mniejsze i niższe formy, niż wypasione, wielkie baby.

Brownie z fasoli możemy zrobić również w formie tradycyjnego ciasta, wtedy trzeba je piec trochę dłużej, ale według mnie muffiny smakują i wyglądają o wiele lepiej.

Bon appétit !

brownie z czerwonej fasoli fit
Pyszne muffiny – brownie z czerwonej fasoli fit

2 myśli na temat “BROWNIE z czerwonej fasoli fit – bez cukru, wegańskie

  1. Zrobiłam ściśle według przepisu autorki i wyszło genialne! Odpuściłam sobie tylko cynamon za którym nie przepadam.

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *