Bezglutenowe brownie z batatów i kakao

Bezglutenowe BROWNIE z batatów i kakao słodzone daktylami

Najzdrowsze ciasto na moim blogu. Przepis znalazłam tutaj, dostosowałam go trochę do polskich realiów (trudno u nas o daktyle Medjool), dodałam orzechy i wyszło naprawdę pyszne bezglutenowe brownie z batatów, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

Fanom słodkich ziemniaków polecam też moje ulubione pieczone falafele z batatów.

 

Bezglutenowe brownie z batatów i kakao – SKŁADNIKI

  • 220 g (ok. 30 sztuk) daktyli dobrej jakości
  • 250 ml wody
  • 210 g (ok. ¾ kubka) puree z batatów – słodkiego ziemniaka kroimy na kilka dużych kawałków i pieczemy w 180°C przez ok. 45 min. Następnie studzimy, obieramy ze skóry, ubijakiem do ziemniaków rozgniatamy na gładką papkę i odmierzamy 210 g
  • 60 g (½ kubka) kakao lub karobu – dodaję pół na pół
  • 60 g (½ kubka) mąki owsianej bezglutenowej lub zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich bezglutenowych

DODATKOWO (niekoniecznie)

  • ¾ łyżeczki cynamonu lub miąższ z 1 małej laski wanilii
  • 1/3 kubka migdałów lub innych orzechów do ciasta + trochę do posypania na wierzchu

 

Bezglutenowe brownie z batatów i kakao – WYKONANIE

  1. Daktyle blendujemy z wodą na gładki mus.
  2. Kakao łączymy z mąką owsianą.
  3. Do suchych składników dodajemy mus daktylowy, puree z batatów oraz cynamon lub wanilię i mieszamy dokładnie. Masa powinna być gęsta.
  4. Wsypujemy pokrojone orzechy i mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 13 x 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy, posypujemy orzechami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40–50 min. (patyczek wbity w środek brownie nie wyjdzie suchy).

Ciasto najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu i w towarzystwie kwaśnych owoców.

Bon appétit !

Bezglutenowe brownie z batatów i kakao słodzone daktylami
Szczerbate, bezglutenowe brownie z batatów i kakao słodzone daktylami

Jedna myśl na temat “Bezglutenowe BROWNIE z batatów i kakao słodzone daktylami

Dodaj komentarz