wegańskie ciasto z rabarbarem fit

Wegańskie ciasto z rabarbarem fit + mus malinowy

Wegańskie ciasto z rabarbarem fit – z mąki razowej, bez dodatku cukru i tłuszczu, a do polania błyskawiczny sos malinowo-daktylowy. Według (nieco zmienionego przeze mnie) przepisu z książki dr. Caldwella Esselstyna „Chroń i lecz swoje serce”. Zdrowe i naprawdę pyszne.

Więcej dietetycznych wegańskich ciast znajdziecie tutaj.

 

Wegańskie ciasto z rabarbarem fit – SKŁADNIKI

CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej – użyłam orkiszowej
  • 1 szklanka (lub mniej) ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 – 2/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej owsianego
  • 1 szklanka zblendowanych jabłek (musu jabłkowego)
  • 2 kopiaste łyżki (lub więcej) kakao lub karobu
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łodygi rabarbaru (lub więcej) – na wierzch ciasta

SOS MALINOWY (wszystko blendujemy)

  • 200 g świeżych lub rozmrożonych malin lub truskawek
  • 120 g daktyli bez pestek
  • woda – ilość w zależności od konsystencji, jaką chcemy otrzymać

 

Wegańskie ciasto z rabarbarem fit – WYKONANIE

  1. Siemię lniane mieszamy bardzo dokładnie (np. za pomocą małego, ręcznego spieniacza do mleka) z 6 łyżkami mleka i odstawiamy na 10 min. Ja często miksuję siemię od razu z całą porcją mleka i ostawiam.
  2. Suche składniki wsypujemy do średniej miski i mieszamy.
  3. Mokre składniki mieszamy dokładnie w dużej misce.
  4. Suche składniki wsypujemy do płynnych i mieszamy bardzo dokładnie, aż pozbędziemy się grudek.
  5. Rabarbar możemy obrać z cienkiej skórki i kroimy na kawałki. Łodyg młodego rabarbaru nie trzeba obierać, ja jednak najczęściej to robię.
  6. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej pergaminem, na wierzchu układamy rabarbar i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40–50 min., aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie sucha.

Podajemy bez dodatków lub polane sosem malinowym.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Wegańskie ciasto z rabarbarem fit + mus malinowy

  1. czy mozna zastapic cukier daktylami? np zblendowanymi z woda w formie musu? lub bananami? czy zmieni za bardoz konsystencje ciasta?

    1. Tego ciasta z daktylami jeszcze nie robiłam, ale koniecznie muszę spróbować w niedalekiej przyszłości 🙂 Jeśli już, to bym zmiksowała daktyle (w ilości wagowo odpowiadającej szklance cukru) z tą porcją mleka, która jest w przepisie i ewentualnie dolałabym trochę więcej, jeśli ciasto wyjdzie za gęste. I lepsze daktyle niż banan, bo o wiele słodsze. Jeśli zrobisz to ciasto z daktylami, to możesz dać znać czy wyszło 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *