szybkie brownie wegańskie

Szybkie BROWNIE wegańskie – pyszne i dietetyczne

To najlepsze brownie wegańskie w całej mojej karierze kuchty domowej, pewnie dlatego, że posłużyłam się sprawdzonym, włoskim przepisem, który uzbierał pokaźną grupę fanów na YouTube. Tak się składa, że jest również najszybszym ciastem, jakie kiedykolwiek wyjechało z mojego piekarnika. Idealnie sprawdza się w sytuacjach podwyższonego napięcia, kiedy goście właśnie dzwonią, że zaraz będą walić do naszych drzwi.

Tym razem to brownie z tradycyjnych składników – bez bananów, batatów, buraków, awokado, strączków czy mięsa 😉 , ale jak zawsze bez dodatku tłuszczu! Dzięki temu jest lekkie i dietetyczne, zwłaszcza, jeśli użyjemy karobu zamiast kakao. Oryginalny przepis jak zwykle trochę zmieniłam, dzięki czemu ciasto ma więcej błonnika, mniej słodzika i pachnie pomarańczowo.

Polecam też dwa zdrowe i szybkie brownie bezglutenowe: brownie bananowe z daktylami oraz brownie z czerwonej fasoli.

 

Szybkie brownie wegańskie – SKŁADNIKI

6 porcji

  • 165 g mąki pszennej pełnoziarnistej – używam orkiszowej razowej
  • 30 g kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach (niekoniecznie)
  • ok. 150 g ksylitolu lub ewentualnie cukru – można dodać mniej lub więcej
  • 190–200 g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½–1 laski wanilii (niekoniecznie)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, najlepiej ekologicznej (niekoniecznie)

 

Szybkie brownie wegańskie – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Do miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy dokładnie.
  3. Wlewamy mleko zblendowane ze skórką pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym i dokładnie łączymy. Masa powinna być gęsta.
  4. Ciasto przekładamy do formy silikonowej (najlepszy wybór) o średnicy 18–20 cm lub do zwykłej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 25–30 minut lub do suchego patyczka. W połowie pieczenia możemy obrócić brownie, żeby krzywo nie wyrosło.

Bon appétit !

 

8 myśli na temat “Szybkie BROWNIE wegańskie – pyszne i dietetyczne

  1. Ja rozlałam je na formie do babeczek i do masy dałam tylko 1/3 skórki pomarańczy oraz mniej cukru. Polałam z wierzchu gorzką czekoladą+mleko ryżowe waniliowe posypane wiórkami kokosowymi. Przypominając, żę ja nigdy nie piekłam. To był mój pierwszy raz i wyszło! Bajeczne! Serdecznie polecam!

  2. Czy dałoby radę cukier zastąpić daktylami? Jeśli tak, jak wtedy zmieniłyby się proporcje innych składników?

    1. Nie piekłam jeszcze ciasta w takiej wersji, ale to już duża zmiana, która raczej wymaga opracowania nowego składu. Mam w planach w najbliższym czasie spróbować zrobić brownie daktylowe i jak wyjdzie coś pysznego, na pewno wrzucę przepis na bloga.

  3. Fantastyczne ciasto! Odmierzenie i wymieszanie składników zajęło mi tylko chwilkę, a w efekcie otrzymałam pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto. Dodałam nieco więcej płynu (2 łyżki wody – moje domowe mleko było bardzo gęste), zastąpiłam (niejadalne 😉 ) wiórki kokosowe płatkami migdałów i piekłam niemal 2x dłużej, ale wyszło naprawdę cudo. Tęsknię za ciastem kruchym z owocami – wszak sezon na śliwki się rozpoczął. Jak je zrobić bez dodatku tłuszczu?…

  4. Witam.Wyglada super.Ja ulepszylam przepis.Zrobilam z czerwonej fasoli.Jest pyszny.Cukru nie dodaje.Zawsze daktyle lub cukier z daktyli od Alnatura.Ewentualnie Erytrol lub ksylitol do smaku
    Puszka czerwonej fasoli ,2 banany,Chia,Kakao,mleko kokosowe,maslo orzechowe 2lyzki,….
    Szczegoly podam jezeli ktos by chcial..
    Twoj blog b.mi odpowiada bo jest beztluszczowy….i Wege

Dodaj komentarz