Coś ekstra dla fanów wschodnich smaków i wielbicieli dużych ilości kolendry. Szybkie i proste w wykonaniu, indyjskie wytrawne muffiny ze szpinakiem, na bazie soczewicy. Pyszne na ciepło i na zimno, idealne na wynos. Dobra wiadomość dla osób nieposiadających foremek do babeczek – można je upiec również w formie placków. Według mnie muffiny najlepiej smakują podane z naturalnym jogurtem roślinnym lub np. z dipem wegańska raita.
Wytrawne muffiny ze szpinakiem – SKŁADNIKI
ok. 12 fit babeczek
- 1 kubek żółtej soczewicy (ew. czerwonej)
- 1/3 kubka wody (lub trochę więcej, w zależności od tego, jak gęste ciasto chcemy otrzymać)
- ½–1 świeża mała papryczka chili drobno pokrojona lub ¼–½ łyżeczki papryczki chili w proszku
- ½–1 łyżeczka imbiru w proszku
- ½–1 łyżeczka przyprawy garam masala lub curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¾–1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kubka posiekanej kolendry
- 1½ kubka posiekanego szpinaku
- ¾ kubka posiekanej cebuli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
Czerwona soczewica też może być, ale wtedy kolor muffinów będzie trochę gorszy.
Wytrawne muffiny ze szpinakiem – WYKONANIE
- Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w gorącej wodzie przez 30–60 minut. Dłuższe moczenie działa lepiej.
- Nasiona odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy wodę, chili (ale tylko jeśli jest w proszku), imbir, garam masalę, kurkumę, sól, proszek do pieczenia oraz czosnek i miksujemy na gładką masę. Gęstsze ciasto lepiej wypada w czasie pieczenia placków, bo mniej się rozpływa i placki wychodzą grubsze. Ale to już rzecz gustu.
- Masę mieszamy z kolendrą, szpinakiem, cebulą i ewentualnie posiekaną papryczką chili.
- Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (lepsze są mniejsze babeczki) lub porcje (1–2 łyżki) kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 30 min. w temperaturze 180°C, aż brzegi się zrumienią.
Bon appétit !
Źródło: Mung Dal Fritters – Baked Moong Dal Pakoda
Trochę suche mi wyszły :(. Zawsze takie są czy mogę to naprawić w przyszłości?
Nie powinny być suche. Może za krótko moczyłaś soczewicę albo dodałaś za mało wody do ciasta?
Mam zieloną i czerwoną soczewicę. Konieczne biec po żółtą?
Czerwona może być, to prawie to samo, co żółta. 🙂
Czy moczenie w gorącej wodzie oznacza, że mam te wodę wymienić, jak ostygnie? I druga rzecz- gorąca, czyli wrzątek, czy np 40°C?
Wody nie trzeba wymieniać. A gorąca woda, to powiedzmy 70-80°C.:)
Dziękuję 🙂