Ziemniaki po bombajsku – indyjskie comfort food

Ziemniaki po bombajsku – indyjskie comfort food

Łatwy przepis na tanie danie: Bombay potatoes, czyli ziemniaki po bombajsku. Za tą tajemniczą nazwą kryją się pyry w miłosnym uścisku z cebulą, sosem pomidorowym i indyjskimi przyprawami. Potrawę można podawać samodzielnie albo np. z kotletami – smakowo i kolorystycznie idealnie będą się tu komponowały zielone fit kotlety z groszku i tofu.

Ziemniaki po bombajsku – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • po 1 łyżeczce (w proszku): kuminu, kolendry, kurkumy, garam masala i słodkiej papryki wędzonej
  • 800 g ziemniaków
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 400 g passaty / przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub trochę cukru / ksylitolu
  • 1–2 łyżeczki gochugaru / 1 papryczka chili lub chili w proszku
  • sól, pieprz

Do podania: natka pietruszki lub kolendry.

Dla ułatwienia zamiast przypraw z punktu 4 można dodać 1 łyżkę curry w proszku i też będzie git.

Ziemniaki po bombajsku – WYKONANIE

  1. Bardzo dużą, głęboką patelnię stawiamy na średnim ogniu i wlewamy ze 3 łyżki wody. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony w prasce czosnek, imbir, kumin, kolendrę, kurkumę i garam masala. Krótko smażymy, aż cebula się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  2. Dodajemy pokrojone ziemniaki (najlepiej ze skórką), sos sojowy i 150 g (ml) wody. Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy 20 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, syrop klonowy i gotujemy bez przykrycia przez 20 minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  4. Pod koniec dorzucamy paprykę wędzoną, gochugaru / chili, sól, pieprz i gotujemy jeszcze ze 3 minuty.

Smacznego !

Dodaj komentarz