Fit ciasto z rabarbarem i jabłkiem, proste, wegańskie

Fit ciasto z rabarbarem i jabłkiem, proste, wegańskie

Bardzo prosty przepis na szybkie (bez drożdży) ciasto z soczystym rabarbarem. Pyszne, zdrowe i dietetyczne: z puree jabłkowym zamiast jajek i masła / oleju, z mąki pełnoziarnistej, może być bez cukru.

Aktualizacja: przepis został udoskonalony.

Więcej dietetycznych, wegańskich ciast znajdziecie tutaj.

Fit ciasto z rabarbarem – SKŁADNIKI

Keksówka o wymiarach 25 x 11 cm

  • 180 g mąki pszennej razowej, typ 1850 – użyłam orkiszowej
  • 120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia + ¾ łyżeczki sody (lub tylko 1 łyżeczka sody)
  • 150 g zblendowanych na puree jabłek ze skórką
  • ok. 60 g mleka owsianego, ryżowego lub wody
  • 3–4 grube łodygi rabarbaru
  • skórka otarta z cytryny lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (niekoniecznie)

Fit ciasto z rabarbarem – WYKONANIE

  1. Mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
  2. Dodajemy puree jabłkowe, mleko oraz ewentualnie skórkę cytrynową lub wanilię i wszystko łączymy, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste.
  3. Rabarbar obieramy z cienkiej skórki i kroimy na długie kawałki. 
  4. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasta będzie wydawało się za mało, ale ono urośnie. Na wierzchu wciskamy rabarbar (dłuższym bokiem do dołu), na bogato! Całość możemy posypać cukrem i płatkami migdałów.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.

Ciasto całkowicie studzimy przed krojeniem.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Fit ciasto z rabarbarem i jabłkiem, proste, wegańskie

  1. czy mozna zastapic cukier daktylami? np zblendowanymi z woda w formie musu? lub bananami? czy zmieni za bardoz konsystencje ciasta?

    1. Tego ciasta z daktylami jeszcze nie robiłam, ale koniecznie muszę spróbować w niedalekiej przyszłości. 🙂 Jeśli już, to bym zmiksowała daktyle (w ilości wagowo odpowiadającej szklance cukru) z tą porcją mleka, która jest w przepisie i ewentualnie dolałabym trochę więcej, jeśli ciasto wyjdzie za gęste. I lepsze daktyle niż banan, bo o wiele słodsze. 😉 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz