Trudno znaleźć w sklepach hummus bez dodatku zbędnych kalorii w postaci olejów, więc najlepiej zrobić go samemu i przy okazji zaszaleć z przyprawami. Domowa produkcja tej ukochanej przez wegan i wegetarian egzotycznej pasty jest ekspresowa i wręcz banalna! Moja wersja jest poza tym bardziej ekonomiczna, bo nie wymaga zakupu pasty tahini (zamieniamy ją na nasiona sezamu) i oliwy.
Hummus świetnie smakuje jako dip do surowych warzyw i fit krakersów, smarowidło do kanapek i wrapów, kusząco prezentuje się też na imprezach – jego zastosowanie jest nieograniczone.
Domowy hummus bez tahini – SKŁADNIKI
- 240 g (1 puszka bez zalewy, płynu nie wyrzucamy!) ugotowanej cieciorki – może być puszkowana, ze słoika lub ugotowana w domu. Jeśli chcemy pozbyć się części soli, nasiona z puszki lub ze słoika możemy przepłukać pod bieżącą wodą
- aquafaba, czyli płyn z puszki po cieciorce lub woda (jeśli zależy nam na ograniczeniu soli, bo aquafaba jest słona) – ilość w zależności od konsystencji, jaka nam odpowiada. Ja dodaję większość aquafaby z 1 puszki
- 1–2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 2–5 łyżek białego sezamu lub 2–4 łyżki pasty tahini
- 1–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- ¼–½ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej
- ¼–½ łyżeczki suszonej chili
- sól – nie dodaję, jeśli używam cieciorki z puszki – nasiona oraz aquafaba są dla mnie wystarczająco słone
Domowy hummus bez tahini – WYKONANIE
Wszystko blendujemy na gładką masę. Wodę lub aquafabę najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję. Przypraw też dobrze użyć na początku mniej, a potem dorzucić, jeśli uznamy, że czegoś brakuje.
Bon appétit !
Mam w domu soczewicę i to z niej bardzo chciałabym zrobić hummus. Brak też nasion sezamu. Czy da się zrobić z tego pastę? Ma Pani jakieś porady?
Pastę można zrobić praktycznie ze wszystkiego, więc z soczewicy też wyjdzie. 🙂 Sezam też nie jest niezbędny. Trzeba tylko pokombinować z przyprawami, mój przepis jest tylko orientacyjny. Możesz spróbować np. dodać więcej płatków drożdżowych.
Kolejny przepis ratujący mi życie w tej diecie. I jaki smaczny! Wcześniej robiłam sama (jeszcze z olejami) ale nie były tak pyszne, dlatego zazwyczaj kupowałam. Dziś zrobiłam z ugotowanej ciecierzycy.
Można czymś zastąpić sok z cytryny? Chwilowo mamy wykluczony z diety niestety.
Ocet ryżowy powinien być ok, tylko najlepiej zacząć od 1 łyżki.