W polskiej stolicy ziemniaka – Poznaniu, inaczej Krainie Kwitnącej Pyry, powstał przepis na chrupiące, doprawione na bogato ziołami, lekko cytrynowe frytki z piekarnika, od których nie można się oderwać. Zwłaszcza jeżeli podamy je z pysznym i szybkim sosem BBQ bez gotowania i egzotyczną wersją mizerii – indyjską raitą.
Receptura jest dietetyczna, a więc bez oleju, ale żeby do kartofli przykleiła się tona przypraw potrzebujemy jakiegoś innego płynu – idealnym zamiennikiem jest sok z cytryny.
W tym daniu chodzi o jak największą różnorodność ziół i przypraw, w sumie im więcej, tym lepiej – poniżej moja ulubiona mieszanka. Przepis bardzo przydaje się, kiedy z naszych szafek wysypują się zioła, z którymi nie wiemy co zrobić. Najlepiej pyszne, ziołowe frytki fit!
Domowe frytki z piekarnika bez oleju – SKŁADNIKI
2 porcje
- 6 średnich ziemniaków – najlepiej przeznaczonych specjalnie do pieczenia, mączystych
- sok z 1/3–1/2 cytryny
PRZYPRAWY (mogą być dowolne, byle dużo)
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
- 2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw „Czosnek staropolski”
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki kurkumy – dla koloru
- pieprz, sól
Domowe frytki z piekarnika bez oleju – WYKONANIE
- Nieobrane pyry kroimy w słupki i wrzucamy do dużej miski.
- Polewamy je sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie, najlepiej dłońmi. Soku dodajmy tyle, żeby każdy ziemniak był nim pokryty, ale nie powinno zostać go dużo na dnie naczynia.
- Wsypujemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy oburącz. Jeśli kartofle nie są dokładnie obtoczone ziołami, możemy dodać ich więcej.
- Ziemniaki rozkładamy na blasze (tak, żeby się nie dotykały) wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50 minut, aż frytki będą rumiane.
Bon appétit !
Brzmi extra! Właśnie się „zasadzamy” na domowe, bezolejowe frytki:) Czego można użyć zamiast soku z cytryny?
Pozdrawiam serdecznie!:)
Gosia
Będą też pasowały octy, np. ryżowy lub balsamiczny.
dziękuję! A czy coś mniej kwaśnego? Bo to właśnie o ten kwaśny posmak mi chodzi…
To może w takim razie np. sos sojowy? Cytrynę czuć w tych frytkach tylko minimalnie i ona tu pasuje. Próbowałaś? Może Ci jednak posmakuje… 🙂
Wygląda ciekawie i pewnie smakuje nie gorzej. Mniam 🙂 Ja mam to szczęście, że posiadam całkiem sporą kuchnię, więc mogę pozwolić sobie na dodatkowe sprzęty zajmujące troszkę przestrzeni i ogólnie polecam tzw. frytkownice beztłuszczowe, bo robią świetne, naprawdę świetne frytki (nie tylko z ziemniorów) w bardzo szybki i przystępny sposób. W ogóle między frytkami bez oleju, a tymi z których cieknie tłuszcz jest wielka przepaść, nawet w smaku.
A do frytek używam sosu słodko pikantnego od Tao Tao, polecam 🙂
Ja akurat staram się żyć jak najbardziej minimalistycznie, dlatego ograniczam sprzęty w moim otoczeniu. A beztłuszczowe frytki z piekarnika są na tyle pyszne, że nie widzę potrzeby kupowania frytkownicy. 🙂