ciasto z białej fasoli i banana

Ciasto z białej fasoli i banana – BLONDIE migdałowe

W internecie wciąż trwa agresywny szturm brownie, więc w ramach odpoczynku od kakao, warto upichcić blond ciasto o konsystencji zbliżonej do marcepana, które w poniższym wydaniu powala na blat aromatem i smakiem. Strączki są w nim niewyczuwalne, ale na wszelki wypadek lepiej nie wspominać o tym niewygodnym składniku osobom, które częstujemy naszym blondie fasolowym z pomarańczowo-migdałową nutą, bo może to poważnie rzutować na ich odbiór organoleptyczny. Uprzedzenia w narodzie są bowiem mocno zakotwiczone. Tajemnicę najlepiej wyjawić już po wszystkim, a niektórym nawet dopiero na łożu śmierci. A prawda jest taka, że fasola jest prawie bezsmakowa i dlatego stanowi świetną bazę do wszelkich ciast i innych deserów, zwłaszcza kremowych. W Polsce jest pod tym względem wciąż niedoceniana, a jej uśpiony potencjał cukierniczy czeka na eksplozję.

Ciasto z białej fasoli i banana według mojego przepisu możemy zrobić również w wersji bezglutenowej, a dla odmiany możemy je upiec w formie babeczek.

Tym, którzy z powodu problemów trawiennych boją się strączków, proponuję przeczytać mój wpis o tym, jak jeść strączki, żeby nie wybuchnąć.

 

Ciasto z białej fasoli i banana – SKŁADNIKI

6 porcji

  • biała fasola z puszki (bez zalewy) – ok. 240 g
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki siemienia lnianego, najlepiej już zmielonego
  • 90 ml soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 8–10 łyżek ksylitolu lub ewentualnie cukru – u mnie 10 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej lub innej, np. owsianej bezglutenowej
  • 6 łyżek mąki z migdałów (można zblendować migdały)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii

 

Ciasto z białej fasoli i banana – WYKONANIE

  1. Sok i siemię lniane blendujemy. Zostawiamy na 5 min.
  2. Do blendera dorzucamy banana, opłukaną i odsączoną fasolę, skórkę pomarańczową oraz wanilię i miksujemy na gładką masę.
  3. W dużej misce mieszamy suche składniki: ksylitol, mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
  4. Do miski dodajemy masę fasolową i dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do silikonowej formy (moja ma 19 cm średnicy) i pieczemy przez 50–60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Blondie możemy zrobić również w formie babeczek, ale wtedy trzeba je piec trochę krócej.

Bon appétit !

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *