W internecie wciąż trwa agresywny szturm brownie, więc w ramach odpoczynku od kakao, warto upichcić blond ciasto o konsystencji zbliżonej do marcepana, które w poniższym wydaniu powala na blat aromatem i smakiem. Strączki są w nim niewyczuwalne, ale na wszelki wypadek lepiej nie wspominać o tym niewygodnym składniku osobom, które częstujemy naszym blondie fasolowym z pomarańczowo-migdałową nutą, bo może to poważnie rzutować na ich odbiór organoleptyczny. Uprzedzenia w narodzie są bowiem mocno zakotwiczone. Tajemnicę najlepiej wyjawić już po wszystkim, a niektórym nawet dopiero na łożu śmierci. A prawda jest taka, że fasola jest prawie bezsmakowa i dlatego stanowi świetną bazę do wszelkich ciast i innych deserów, zwłaszcza kremowych. W Polsce jest pod tym względem wciąż niedoceniana, a jej uśpiony potencjał cukierniczy czeka na eksplozję.
Ciasto z białej fasoli i banana według mojego przepisu możemy zrobić również w wersji bezglutenowej, a dla odmiany możemy je upiec w formie babeczek.
Tym, którzy z powodu problemów trawiennych boją się strączków, proponuję przeczytać mój wpis o tym, jak jeść strączki, żeby nie wybuchnąć.
Migdałowe ciasto z białej fasoli i banana – SKŁADNIKI
6 porcji
- biała ugotowana fasola ze słoika lub puszki (bez BPA) – ok. 240 g, bez zalewy
- 1 dojrzały banan (110 g)
- 100 ml soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 6–8 łyżek ksylitolu lub ewentualnie cukru – u mnie 8 łyżek ksylitolu
- 5 łyżek (50 g) mąki pszennej razowej lub innej, np. owsianej bezglutenowej
- 7 łyżek (60 g) mąki z migdałów (można zblendować migdały)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 małej laski wanilii
Migdałowe ciasto z białej fasoli i banana – WYKONANIE
- Opłukaną pod bieżącą wodą i odsączoną fasolę, banana, sok, skórkę z pomarańczy oraz wanilię blendujemy na gładką masę.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: ksylitol, mąkę, zmielone migdały i sodę.
- Wlewamy masę fasolową i łączymy dokładnie wszystkie składniki.
- Ciasto przekładamy do małej, silikonowej formy (moja ma 19 cm średnicy) i pieczemy przez 50–60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wegańskie blondie możemy zrobić również w formie babeczek, ale wtedy trzeba piec je trochę krócej.
Bon appétit !
Co jeszcze warto przeczytać






Zrobiłam dzisiaj,ale z nagłego 😉 braku fasoli białej,dałam czerwoną i…… też fajnie smakuje 😉 -mniam <3
Wszystkie fasole smakują bardzo podobnie, więc można użyć każdej, nawet czarnej, ale wtedy wyjdzie brownie bez kakao. 😉